maanantai 25. kesäkuuta 2018

Painonhallintaa

Moi,

Taas hetki ehti vierähtää viime postauksesta. Paljon on tapahtunut, mutta tämän blogin aihepiiriin liittyen ei ole tapahtunut juuri paljoakaan. Ainakin jos puhutaan pelkästään painosta.

Tosiaan, siis paino on pysynyt suunnilleen samana huhtikuusta lähtien. Oma tavoitteeni oli ja on osittain edelleen pudottaa vielä pari viimeistä kiloa ja sitten siirtää tavoitteeni pelkästään lihaskasvuun. Noiden parin kilon pudottaminen ei olekaan sitten ollut ihan niin nopeaa ja helppoa kuin ajattelin. Samaan aikaan en kuitenkaan ole kovinkaan päättäväisesti yrittänyt pudottaa viimeisiä kiloja. Olen ollut ihan tyytyväinen olotilaani ja kroppaani. Pari viimeistä kiloa lähtevät kun lähtevät, jos lähtevät. Valehtelisin jos väittäisin, etten olisi iloinen jos painoni vähän vielä tippuisi.


Kuva ei ehkä liity tekstiin, mutta kuvaa hyvin alkukesäni tunnelmia.

Kun olin (nykyistä paljon pahemmassa) laihdutuksen kierteessä, saatoin mietiskellä tulevaa ja sitä, miten onnistuisin koskaan ylläpitämään haluamaani painoa, jos sinne koskaan pääsisin. Usein laihdutusprojekteissa kun varsinainen painonpudotus onnistuu, mutta painonhallinnassa mennäänkin pieleen. Itselleni itse laihduttaminen on aina ollut todella vaikeaa ja olen pelännyt, että painonhallinta olisi laihdutustakin vaikeampaa ja lopulta koko laihdutus on ollut täysin turhaa. Olen hyvin suunnitelmallinen ihminen ja tarvitsen aina kaikkeen selkeän suunnitelman onnistuakseni. Olin siis ihan täysin varautunut luomaan tarkat suunnitelmat myös painonhallintaan, kun sen aika koittaisi.

No, tässä sitä nyt ollaan, paino on pysynyt samana kohta kolme kuukautta. Tavallaan aika lyhyt aika, mutta tässä ajassa ehtii kuitenkin jo tapahtua muutosta, jos sitä on tapahtuakseen. Olenkin siis tajunnut siirtyneeni itseltäni "salaa" painonhallintaan. Olen ollut nykyiseen painooni ihan tyytyväinen jo pidemmän aikaa, eikä minulla ole ollut kiire tästä pois, vaikka lopullinen tavoitteeni onkin pari kiloa alhaisempi. Etenkin näin kesällä on ollut ihanaa nauttia kesästä, ystävistä ja hyvästä ruuasta (etenkin jäätelöstä). Kesät ovat yleensä olleet minulle vaikeita. Paino on noussut, olen usein ahminut ja viime vuosina syksy on alkanut aika matalalla mielialalla nouseen painon vuoksi.
Tämä kesä on ainakin tähän asti näyttänyt alkaneen eri tavalla. Alkukesästä säikähdin historian toistavan itseään, kun paino alkoi yhtäkkiä nousta. Kohta paino oli kuitenkin aika samassa kuin aikaisemminkin. Olenkin vihdoin sisäistänyt asian, mikä varmasti monelle on itsestään selvä... Painonhallintaan kuuluu erilaisia päiviä. Välillä voi käydä ulkona syömässä, tai pitää leffailtoja joihin kuuluu reilu määrä herkkuja. Seuraavina päivinä voi sitten ottaa hieman kevyemmin, jos siihen näkee tarvetta.
Teen tämän kesän kesätöitä, jossa ollaan koko ajan jalkojen päällä ja liikuntaa tulee paljon huomaamatta. Voin siis melko huoleti syödä suuria määriä kunnon ruokaa ilman, että paino nousee. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin lähinnä tasapainosta. Kun on enemmän niitä päiviä, kun syö terveellisesti, pysyy paino samassa vaikka väliin mahtuisikin rennompia päiviä. On hienoa huomata, että kyllä minä osaan hallita painoani! Olen onnistunut pitämään kaiken kevään aikana pudottamani poissa. Ainakin tähän asti siis...


No, heti tällaisen painonhallintahehkutuksen perään on toki vähän ristiriitaista sanoa sitten näin, mutta nyt haluaisin kuitenkin hieman tsempata tässä painon kanssa. Kuten sanottu, tässä painossa on ihan hyvä olla, mutta kuitenkin tahtoisin näyttää itselleni, että pystyn saavuttamaan itselleni asettamani tavoitteet. Olen aloittanut tämän kesän aika "löysästi". Olen ollut todella kiireinen (kuten viime postauksessa totesinkin) ja liikunnalle ei ole jäänyt niin paljon aikaa kuin olisin halunnut. Nyt, kun olen alkanut hieman tottua uuteen rytmiin, on enemmän energiaa ja mahdollisuuksia myös muuhun kuin erilaisten töiden ja tehtävien suorittamiseen. Olisi todella hienoa, jos tämä kesä olisi erilainen kuin aikaisemmat kesät ja syksyllä olisin ylpeä itsestäni (jos siis puhutaan vain painon kehityksestä)!

Miten teillä on kesä lähtenyt käyntiin? :)


4 kommenttia:

 1. Moikka!

  Kiva kuulla kesäkuulumisia ja erittäin hyvää pohdintaa painonhallinnan käsitteestä ja sen toteuttamisesta käytännössä :) Mahtavaa myös kuulla, että olet pystynyt nauttimaan kesästä ja siihen kuuluvista mukavista asioista. Kuulostaa paljon paremmalta kuin mikään tiukka ruokavalio tai muut rajoitukset, mitkä helposti veisivät ilon muusta elämästä.

  Ymmärrän kyllä nuo ajatukset painon suhteen. Tekstistä kuitenkin välittyi ihanan rento asenne ja uskon, että se toimii paljon paremmin kuin pakonomaiset yritykset päästä eroon viimeisistä kiloista. Kuulostaisi myös siltä, että nykyinen paino voisi olla kehollesi aika optimaalinen, jos paino pysyy siinä melko luontevasti ja jaksat tehdä myös kiireisempää työtä samalla. Itse olen omista kokemuksista huomannut, että kun paino on pudonnut, ja vaikka olen ollutkin tyytyväinen siitä, niin se on toisaalta vaikuttanut negatiivisesti muuhun jaksamiseen sekä töiden että muun elämän osalta (suoraan sanottuna välillä on ollut todella väsynyt ja heikko olo, ja normaali elämäkin tuntuu vain suorittamiselta ja selviytymiseltä). Ei ole siis tarkoitus yrittää erityisesti neuvoa, vaan pikemminkin vain muistuttaa siitä, että muu kehon hyvinvointi ja jaksaminen ovat myös todella arvokkaita asioita, eikä niitä kannata uhrata vain vaa'an lukemien takia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Anne! Kiva jälleen lukea sinulta kommenttia!<3
   Olet varmasti aivan oikeassa ja hyviä pointteja! :) En pistä pahakseni, vaikka minua neuvottaisiinkin tai tuotaisiin uusia näkökulmia, joten kaikki tällaiset kommentit ja sanat ovat kyllä tervetulleita! :) Kiva, että toit oman kokemuksesi esiin tästä aiheesta!
   Itsellänikin on kyllä käynyt mielessä sama, mitä toit esiin. Kenties tämä on se paino, jossa kehoni on hyvä olla ja jossa minun kuuluu pysytellä. Olen kuitenkin tässä painoasiassa vielä sen verran jääräpää, että en hevillä usko :D
   Tällä hetkellä tuntuu siltä, että haluan itseni vuoksi vielä ne pari kiloa pudottaa. Pidän kuitenkin mielessä silti hyvän vinkkisi ja erityisesti tämä loppulause jää kyllä mieleen! Kehon hyvinvointi ja jaksaminen edellä pyrin kyllä tästä eteenpäin menemään, eivätkä mitkään vaa'an lukemat ole sen uhraamisen arvoisia! Kiitoksia ajatuksia herättävästä ja kivasta kommentista! <3

   Poista
 2. Jep, ymmärrän hyvin pointtisi ja tavoitteesi, eikä tosiaan ole missään nimessä tarkoitus sanoa mitään sitä vastaan. Ihailen kovasti sitkeyttäsi ja hienoja onnistumisia kevään aikana, ja erityisesti järkevää ja sopivan rentoa suunnitelmaa syömisten ja treenien suhteen. Niiden pohjalta on hyvä jatkaa eteenpäin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! <3 :) Ja tosiaan en kyllä pistä pahakseni, vaikka saisinkin neuvoja tai kyseenalaistusta toiminnastani (ihan yleisesti siis):) Mukavaa viikkoa! <3

   Poista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)