lauantai 5. toukokuuta 2018

Voisinkohan minäkin joskus oikeasti lopettaa laihduttamisen?

Huomenna, eli 6.5. vietetään taas vuosittaista Syömishäiriöliiton Älä laihduta - päivää. Kuulin tästä päivästä ensimmäistä kertaa kolme vuotta sitten ja sen jälkeen olen aina "viettänyt" tätä päivää ja niin aion tehdä myös jatkossa. Jos kiinnostaa lukea aikaisemmat postaukseni tähän päivään liittyen, ne löytyvät tämän ja tämän linkin takaa. Älä laihdta - päivästä löytyy lisätietoja Syömishäiriöliiton nettisivuilta täältä.

En edes tiedä mistä aloittaa, sillä tänä(kin) vuonna tämä päivä herättää hyvin paljon ajatuksia ja tunteita. Tätä päivää voi tottakai viettää millä motiivilla tahansa, mutta minulle se on näinä kolmena vuotena joka kerta ollut niin sanottu vapaapäivä laihdutuksesta. On todella ikävää, että en tänäkään vuonna voi sanoa lopettaneeni laihduttamista. Muistan viime vuonna tekstiä kirjoittaessa toivoneeni, että tänä vuonna tilanne olisi toinen. Samaa muistelen toivoneeni myös kolme vuotta sitten, kun ensimmäistä kertaa kuulin tästä päivästä. Vaan tässä sitä taas ollaan, edelleen vaaditaan tällainen tietty päivä laihduttamisen lopettamiseksi edes hetkeksi.Kuten pidempään lukeneet tietävätkin, minä aloitin laihduttamaan vuonna 2013, eli nyt jo yli viisi vuotta sitten. Minulla ei ollut ylipainoa, olin normaalivartaloinen, urheilullinen ihminen. Olen sitä edelleen, vaikka välissä kävinkin ahmimisen takia jo hieman ylipainon puolella (jos painoindeksiä tuijotetaan). Ja edelleen tilanne on sama, vaikka nykyään laihdutankin paljon fiksummalla tavalla. Ahmimisen kautta oireilu on ohi, kitukaloreilla eläminen on ohi ja liika ankaruus itseä kohtaan on (melkein) ohi. En tiedä, onko taustalla vielä syömishäiriöajattelu, koska painonpudotus on edelleen niin kovin tärkeää. Vai onko nykyään ihan normaalia laihduttaa jatkuvasti ja olla milloin milläkin dieetillä? Uskon, että myös laihduttamiseen voi tietyllä tavalla jäädä koukkuun. Minusta ainakin tuntuu, että minulle on käynyt niin. On hyvin pelottava ajatus, että koskaan osaisi lopettaa laihduttamista. Ei kilojen tuijottamisen pitäisi olla elämässä niin suuressa roolissa. Tällainen Älä laihduta - päivä on mielestäni niin tärkeä asia, koska se saa edes yhtenä päivänä vuodessa kyseenalaistamaan oman laihduttamisen.

On hyvin vaikeaa selittää niin itselleni kuin muillekin, miksi edelleen laihdutan. Kun siihen kierteeseen joutuu, ei olekaan niin helppoa enää päästä pois. Ei ole kyse siitä, ettenkö olisi koskaan yrittänyt lopettaa laihduttamista. Lukemattomia kertoja olen suunnitellut lopettavani, yrittänyt lopettaa. Tunkenut puntarin syvälle kaapin perälle ja vannonut, että en ota sitä enää esiin. Yrittänyt unohtaa kaloreiden laskemisen ja syödä ruokaa ruokana. Liikkua vain siksi, että se tuntuu hyvältä, ilman taka - ajatuksia energiankulutuksesta. Kaikesta huolimatta palaan aina laihduttamiseen. Valitettavasti laihduttamisesta on tullut elämäntapa ja on vaikeaa enää elää laihduttamatta. On surullista, että omaa kehoa ei vain pysty hyväksymään sen kokoisena kuin se on, vaan on pakko saada ne muutamat kilot pois ja vasta sitten kuvittelee näkevänsä itsensä kauniina. Varmasti se työ tehdään pään sisällä, eikä laihduttamalla, mutta tämän asian kun saisi painumaan sinne alitajuntaan asti! Toivon, että jonain päivänä voin sanoa lopettaneeni laihduttamisen ihan oikeasti ja ennen kaikkea toivon, että tuo päivä koittaisi pian! Eteenpäin on onneksi menty ja aion edelleen jatkaa työn tekemistä oman kehoni hyväksymistä kohti.Edelleen tahdon uskoa itseeni ja siihen, että jonain päivänä vielä opin hyväksymään itseni sen kokoisena kuin olen. Tänä vuonna olen päässyt valtavan paljon eteenpäin ja nyt ihan aidosti uskon, että jonain päivänä laihduttaminen ei enää kuulu elämääni. Myös tämä viikko on jo ollut suuri edistysaskel, sillä voin rehellisesti sanoa, että olen tällä viikolla keskittynyt ihan muihin asioihin kuin alle kulutuksen syömiseen ja laihdutukseen ylipäätään! En tiedä, onko se tämän Älä laihduta - viikon taikaa, vai mitä :D En missään vaiheessa tehnyt päätöstä lopettaa laihduttamista, yhtäkkiä vain aloin ottaa rennommin. Toivon, että pystyisin jatkamaan tällä linjalla myös tämän viikon jälkeen. Näin lyhyessäkin ajassa kuin muutamassa päivässä, on tuntunut ihanan rentouttavalta unohtaa hetkeksi laihduttaminen ja painon tarkkailu.

Kuten tämä postaus osoittaa, kamppailen edelleen tiettyjen ajatusten ja tapojen kanssa. Uskon, että samoin kuin kaikki elämäntapamuutokset, myös laihduttamisen lopettaminen vaatii harjoitusta ja kovasti työtä. Jos nyt tekisin päätöksen laihduttamisen lopettamisesta, voi olla, että ensi vuonna voisin jo viettää tätä päivää muissa merkeissä! Katsotaan, mikä ensi vuonna tänä päivänä on tilanne.
En uskalla luvata varmasti lopettaneeni laihduttamista, mutta sen lupaan, että aion tehdä parhaani laihduttamisen lopettamiseksi.


Miten sitten aion viettää Älä laihduta - päivää? Ensinnäkin en aio käydä aamulla vaa'alla, syön sellaisia ruokia, joita kehoni tuntuu tarvitsevan ja haluavan. Harrastan liikuntaa, jos siltä tuntuu ja kehoni jaksaa liikkua. Älä laihduta - päivän ideahan ei ole pelkästään olla laihduttamatta yhden päivän ajan, vaan myös arvostaa ja rakastaa omaa kehoaan. Aion yrittää viettää päivän kehoni viestejä kuunnellen ja omaa kehoani rakastaen. Aina en osaa rakastaa omaa kehoani tai kehua sitä, mutta jos nyt edes yhtenä päivänä tähän asiaan kiinnittäisi kunnolla huomiota!Kuinka moni teistä on ajatellut lähteä mukaan Älä laihduta - päivään? Kuinka aiotte päivää viettää? :)
Oikein mukavaa viikonloppua ja tietenkin myös laihduttamatonta päivää kaikille!<3

Loppuun vielä painorauhan julistus... 


PAINORAUHAN JULISTUS 
Tämä julistus on ilosanoma jokaiselle, joka tuntee epävarmuutta siitä, kelpaako maailmaan sellaisena kuin on. 

Sen sijaan, että ottaisin omakseni ulkopuolelta tulevia määritelmiä tai vertaisin itseäni muihin, voin aloittaa päiväni kysymällä itseltäni, mitä minulle todella kuuluu ja mitä tänään tarvitsen?

Olen oivaltanut, että elämäni on liian arvokas heitettäväksi hukkaan uskomalla ympärillä metelöiviä arvostelevia ääniä. Mieluummin määrittelen itse, mikä on minulle parhaaksi. Olenhan itse oman itseni paras asiantuntija.

Haluan opetella katsomaan itseäni lempeämmin. Joka päivä on mahdollisuus kasvaa oman elämäni sankariksi. 
Se, ettei yritä muuttaa itseään vastaamaan jonkun muun luomia normeja, vaatii rohkeutta ja viisautta enemmän kuin yhdenkään ulkopuolisen vaatimuksen täyttäminen.

Myös Sinulla on oikeus hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet. Myös Sinulla on oikeus nauttia elämästä. Sinulla on oikeus päättää, miltä näyttää ylläsi kauneus ja miltä tuntuu kehossasi hyvä olo. 

Sinulla on oikeus kuulla oman äänesi sanovan, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Sinulla on oikeus pysähtyä kuulemaan, mitä kehosi kaipaa. Sinulla on oikeus tehdä itsellesi hyvää syömällä sopivasti kehosi kaipaamaa ruokaa. Sinulla on oikeus liikkua ilosta.Sinulla on oikeus pyytää apua. Ja Sinulla on oikeus muuttua ja kasvaa.

Tämä päivä on juhla jokaiselle arvokkaalle, kauneuden ja elämän erilaisuuden juhla, juhla oikeudelle olla sellainen kuin on.

 Näillä sanoilla julistan Painorauhan -rauhan olla omankokoisensa! 

Susanna Raitamäki, Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry 2010

Oikeus olla ainutlaatuinen ja omannäköinen

2 kommenttia:

 1. Kiva että osallistuit päivään tänäkin vuonna blogipostauksella ja oikeasti viettämällä Älä laihduta -päivää (tai koko viikkoa)! :) Todella hyviä pohdintoja, ja vaikka ei aikoisikaan lopettaa laihdutusta kokonaan, niin ainakin hyvä välillä pysähtyä pohtimaan asiaa, ja teksissäsi tulikin esiin paljon tärkeitä pointteja. Hyvä huomio esim. tuo, että laihtuttamiseen voi ikään kuin jäädä koukkuun ja siitä tulee tavallaan elämäntapa. Vaikka itse en ole pitkään aikaan varsinaisesti laihduttanut, niin jonkinlainen syömishäiriöajattelu ja "elämäntapa" on kuitenkin jäänyt päälle, enkä tiedä osaisinko edes elää ilman niitä (enkä tässä tarkoita vain laihduttamiseen tai liian vähään syömiseen liittyvää toimintaa, vaan yleisemmin "syömisrutiinejani").

  Mukava kuulla, että tämä viikko on mennyt rennommin syömisen ja painon tarkkailun suhteen. Se kuulostaa juuri oikeasta tavalta viettää tätä päivää, ja toivottavasti sopiva rentous pysyy vielä jatkossakin. Mukavaa viikon alkua ja kiitos tärkeästä postauksesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anne ihanasta palautteesta!<3
   Älä laihduta - päivä on kyllä hyvin tärkeällä asialla ja siihen kyllä aina osallistuu mielellään. Hienoa kuulla, että et ole laihduttanut varsinaisesti pitkään aikaan. Se on jo todella iso juttu. Uskon, että minulle myös tulee jäämään tietynlaiset ajatusmallit ja rutiinit tästä laihduttamisesta hyvin pitkäksi aikaa, ellei loppuelämäksi. Ainakin itselläni laihdutuksen myötä on tullut myös uusia, parempia tapoja mukaan ja toivon, että jos jotain jää, niin ne :D Ymmärrän hyvin mitä tarkoitat, että et tiedä osaisitko edes elää ilman niitä.
   Toivottavasti sinullakin oli oikein mukava päivä! Kiitos kivasta kommentista ja mahtavaa alkavaa viikkoa!<3

   Poista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)