keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Missä dieetti meni pieleen?

Hei,

Oikein hyvää toukokuuta ja hyvää vappua näin jälkikäteen! Mennään suoraan asiaan... Toukokuunhan piti olla dieettini viimeinen kuukausi, mutta nyt en enää oikein tiedä missä mennään. Selvää on, että jossain on menty pieleen, kun motivaatio on hakusessa, treenit eivät kulje ja ruokavalio on vähän sinne päin. Uskon tietäväni, mistä tämänhetkinen tilanne johtuu, ja tässä postauksessa ajattelin hieman avata pohdintojani.
Kun aloin tammikuussa noudattaa ruokavaliota, ideana siinä oli pääasiallisesti se, että söisin tarpeeksi. Ongelmani on jo pidempään ollut se, että syön liian vähän. Tämä johtaa muun muassa siihen, että menetän lihasmassaa, herkuttelen liikaa ja olo on väsynyt ja vetämätön koko ajan. Luonnollisesti myöskään paino ei tipu tuollaisessa tilanteessa. Kun tein itselleni ruokavaliota, laitoin kalorit alkuun hieman alakanttiin kulutukseeni nähden ja tarkoituksena oli hiljalleen karsia energiaa pois, jotta painonpudotus jatkuisi. Alkuun kalorit olivat siis vain hieman vähemmän kuin kulutukseni. Tuo alakanttiin laittaminen oli silti todella suuri lisäys normaaliin syömiseeni. Vaikka energiamäärä oli kulutukseen nähden vähäinen, tuntui määrä kuitenkin todella suurelta ja minulla oli suuria vaikeuksia saada kaikki syötyä. Sen siitä saa, kun totuttaa kroppansa aivan liian pieneen energiamäärään!


Keho kyllä tottuu suurempiin ruokamääriin ja niin myös minun kehoni pikkuhiljaa teki. Kärsimättömänä karsin kuitenkin melko nopeasti hieman pois ruokavaliostani energiaa. Se oli toisaalta ihan hyvä päätös, sillä siinä vaiheessa oloni oli hyvin energinen, sillä "liian paljon" syöminen aiheutti ikävän täyden ja vetämättömän olon. Tuon ensimmäisen karsinnan jälkeen olikin dieettini osalta kaikista paras tilanne. Treenit kulkivat, jaksoin paljon paremmin kuin ennen ja painokin tippui hyvin hitaasti, mutta varmasti. Taas meni hetki, kun karsin vähän ruokavaliostani pois. Myönnän, tämän karsinnan tein ihan liian pian ja otin kerralla liikaa pois. Tämä karsinta oli se, missä uskon koko tämän dieetin menneen pieleen. Hassua, että minulla meni näin kauan tajuta tämä asia, koska vasta nyt huomaan tehneeni tässä kohtaa ratkaisevan virheen.

Ruokavaliota laatiessani tarkoitus ei missään nimessä ollut se, että tuijottaisin koko ajan paperia ja mittailisin ruokiani. Ei todellakaan. Vaikka tavoitteena painonpudotus olikin, oli tarkoituksena kuitenkin vielä enemmän opetella syömään tarpeesi, samalla kun paino putoaa. Minulle on vain helpompaa lukea ohjeita alkuun paperista, sillä muuten helposti huijaan itseäni, kuten tämäkin esimerkki osoittaa. Tosiaan siis ensimmäisen karsinnan merkkasin vielä ruokavaliooni. Laskin energiat uudestaan ja merkkasin tarkasti, mitä lähtee pois. Toisen karsinnan kohdalla en tätä tehnyt, vaan mietin vain päässäni sinne päin, mitä lähtisi pois. Erittäin huono idea minun kaltaiselleni ihmiselle, joka tarvitsee tarkat suunnitelmat!Nyt vasta huomaan, että tuo toinen ruokavaliosta karsiminen oli oman mieleni huijaus. Sen sijaan, että olisin karsinut ruokavaliostani ja jatkanut sen noudattamista, palasin täysin vanhoihin tapoihini huomaamattani. Kuten myös sanottu, ei tuolle karsinnalle ollut vielä mitään syytä tuossa vaiheessa, sillä keho ei ollut vielä edes kunnolla tottunut edelliseen karsintaan. Omassa päässäni kuvittelin kuitenkin edelleen noudattavani ruokavaliota, koska en ahminut. Olen kai tottunut siihen, että ainoa epäonnistuminen on ahmiminen. Kun sitä ei tapahtunut, kuvittelin kaiken menevän hyvin, enkä edes sen kummemmin miettinyt omaa ruokailuani. Todellisuudessa en ole pitkiin aikoihin noudattanut ruokavaliotani lainkaan ja ymmärrän sen vasta nyt. Perusruokailuni on hyvin terveellistä, ainoa ongelma on se liian vähäinen energiansaanti, mihin sorruin taas. Juurikin hyvästä perusrungosta johtuen en huomannut, milloin palasin huonoihin tapoihini. Perusoletus kun usein on, että se ruuan laatu on se, mihin tulee kiinnittää huomiota. Näinhän se toki onkin, mutta omalla kohdallani puhdas perusruokailu tulee jo selkärangasta ja siksi nyt olen yrittänyt keskittyä siihen riittävään energiansaantiin. Se ainoa asia, minkä nimesin tärkeimmäksi tavoitteeksi tälle dieetille unohtui kokonaan! Kun nyt mietin viime kuukausia taaksepäin, olen skippaillut päivällisiä varmasti enemmän kuin olen niitä syönyt. Olen myös korvannut välipaloja herkuilla. Ihan kuin "ennen vanhaan".


Olen ollut viime viikot hieman hukassa, sillä olen miettinyt taas tavoitteitani ja missä on menty pieleen. On helpottavaa vihdoin hoksata, missä ongelma on. Nyt kun kirjoitan tätä tekstiä, niin onhan tuo ongelmakohta aivan itsestään selvä. Omalle toiminnalleen vaan sokeutuu ihan eri tavalla, kuin vaikka silloin, jos olisi jonkun toisen projektista kyse. Oma mieli on taitava huijaamaan, kuten tässä taas huomataan. Viime postauksissa onkin tullut ilmi haaveeni toimia joskus personal trainerina. Myös tätä tekstiä kirjoittaessani tuli monta kertaa mieleeni, että asiakkaalle antaisin erilaisia neuvoja kuin itselleni. Tammikuussa ajatuksena oli tavallaan olla oman itseni pt ja antaa fiksuja ohjeita. Alkuun tämä onnistuikin, mutta sitten näköjään se oma "huono" mieli vei voiton. Huomaan siis, että paljon on vielä tekemistä edelleen.

Miten tästä jatketaan? Suoraan sanottuna en ole ihan varma. Ensimmäiseksi lähden korjaamaan liian vähäistä energiansaantia jälleen kerran kuntoon. Toisaalta mieleni tekisi unohtaa painonpudotus ja siirtyä tavoittelemaan lihaskasvua. Tiedän kuitenkin jo valmiiksi sen, että tulevana kesänä minulla ei ole riittävästi aikaa ja energiaa lihaskasvun tavoittelemiseen ja sen vuoksi tuntuu turhalta aloittaa se vain hetkeksi. Syksyllä sitten ehkä. Ja tässä tosiaan taas huomataan se, kuinka joko - tai - asenteella helposti elän. "Ei ole järkeä aloittaa, jos ei pysty tekemään täysillä". Aika näyttää, mutta yritän taas kerran kuunnella sitä järkevää ja osaavaa puolta itsestäni enemmän!

Edit: Tästä postauksesta saattaa tulla sellainen tunne, että olisin hyvin pettynyt itseeni tämän kevään osalta. Täytyy vielä tuoda ilmi, että päinvastoin! Olen todella ylpeä itsestäni ja edistyksestäni, aikaisemmin en olisi ikinä uskonut pystyväni edes tällaiseen kuin tänä keväänä! On kuitenkin mielenkiintoista miettiä, mitä olisi voinut tehdä toisin ja mitä meni pieleen ihan vastaisuuden varalle :)

Ps. Sunnuntaina vietetään taas Syömishäiriöliiton Älä laihduta - päivää! Minä aion ainakin osallistua ja kirjoittelen jonkunlaista postausta aiheesta sitten lähempänä. Toivottavasti myös moni teistä lähtee mukaan! :)

Pps. Taaskaan ei ole tullut kuvailtua, joten vanhoilla kuvilla mennään tässä postauksessa :(

Pps. Pari tekstiä taaksepäin mietin sitä, oliko tämä koko dieetti virhe. Se löytyy täältä.

2 kommenttia:

 1. Olipa taas hyvä kirjoitus! Hienoa, että tiedostat, missä kohtaa on mennyt vikaan, ja ehkä tällainen kirjoittamisen avulla tarkastelu auttaa hahmottamaan asiaa vielä paremmin. Kuten sanoit, niin itseään on todella helppo huijata, myös tuossa karsinnassa, ja helposti ajattelee noudattavansa ruokavaliota, vaikka oikeasti tekeekin pieniä muutoksia tai jättää ikään kuin vahingossa tai satunnaisesti aterioita väliin, mikä sitten pidemmän päälle johtaa kuitenkin ahmimishimoihin. Tämä itsensä huijaaminen on itsellenikin todella tuttua, joten ymmärrän hyvin.

  Kuitenkin, kuten lopussa sanoit, niin kannattaa todellakin olla ylpeä edistymisestä, koska alkuvuosi on mennyt niin hyvin, ja vaikka lopussa ei ole ehkä mennytkään ihan suunnitelmien mukaan, niin olet ainakin kokemuksen kautta oppinut, mikä toimii ja mikä ei. Hienosti siis analysoitu tilannetta :)

  Hyvää viikon jatkoa ja Älä laihduta -päivää! Kiva jos osallistut kirjoituksella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti sanottu, kiitoksia kovasti! :) Hyvin kyllä kommentissasi tiivistit tilanteen, juuri noin asia ainakin minun kohdallani on! On kyllä jopa hieman huvittavaa, miten helppoa itseään on huijata, eikä sitä välttämättä tajua kuin vasta jälkikäteen, jos silloinkaan.
   Allekirjoitan kyllä kaiken kirjoittamasi ja näinhän se on, että nyt taas tietää paremmin, mikä toimii ja mikä ei :)
   Hyvää Älä laihduta - päivää (ja viikkoa) myös sinulle ja kiitos kommentista!<3

   Poista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)