keskiviikko 16. toukokuuta 2018

En tiedä laihdutanko enää

Moi,

Olen miettinyt viime aikoina aika paljon laihduttamisen lopettamista: olenko lopettanut laihduttamisen? Kuinka arkeni eroaa laihduttamisesta, vai eroaako se? Vai ehkä laihdutan edelleen sittenkin?
Olen kirjoitellut lähiaikoina useampia luonnoksia, jotka ovat jääneet julkaisematta, joten en muista ihan tarkalleen, mitä olen täällä oikeasti sanonut ja mitä en. Kuitenkin varmuuden vuoksi sanottakoon siis, että nyt huhtikuun viimeiseltä viikolta tähän päivään olen oikeastaan "unohtanut" kokonaan laihduttaa. Tämä on ihan hyvä juttu ja ihanaa huomata, että minäkin osaan elää rennommin. En siis ole noudattanut mitään ruokavaliota ja olen syönyt mitä mieli on tehnyt ja liikkunut niin kuin mieleni on tehnyt.
Onneksi vuosien laihduttaminen ja opiskelemani ala on tehnyt sen, että perusruokailuni koostuu pääasiassa terveellisistä ainesosista ja rakastan liikuntaa, joten ruokailut ja liikunnat onneksi ovat ja pysyvät elämässäni huolimatta siitä, laihdutanko vai en.


Kuumalla säällä tekee mieli raikkaampaa välipalaa

Koen olevani ihminen, jolle kaikenlainen suunnittelemattomuus ja tietämättömyys on tuskaa. Siksi olenkin ollut hieman hämmentynyt tästä viime viikkojen olemisestani. Tarvitsen aina joka asiassa selkeät suuntaviivat, jotta kokisin oloni hyväksi. Siksi haluaisin kovasti tehdä itselleni selväksi esimerkiksi sen, että laihdutanko vai en. Onko tämä vain hetkellinen "loma" laihdutuksesta, vai pysyvä tapa elää? Entäs sitten se lihasten kasvatus, jonka piti olla seuraava tavoitteeni? Paljon on kysymyksiä, eikä yhtään vastauksia.

Smoothiet ja smoothiebowlit ovat tällä hetkellä suosikkijuttuni! 

Laihdutusvuosieni aikana olen usein miettinyt, mitä laihduttamisen lopettaminen minulle tarkoittaisi. Kun olin vasta aloittanut laihduttamisen ja tapani laihtua oli vain liian vähän syöminen, olin ihan varma että laihdutuksen lopettaessani söisin mitä haluaisin ja milloin haluaisin. Ehkä ihan hyvä, että tämä ajatus ei ole toteutunut. Kun laihdutuskeinot ovat muuttuneet järkevämmiksi, myös ajatus laihdutuksen lopettamisen jälkeisestä ajasta on muuttunut. Mielessä on käynyt myös se, että ehkä mikään ei radikaalisti muutu. Ruuan määrä lisääntyy ja ruokavalio muuttuu rennommaksi, mutta muuten kaikki pysyy oikeastaan ennallaan, sillä tästä on tullut jo elämäntapa.


Käyn edelleen puntarilla ja toivon edelleen painon putoavan. Nyt on vain niin paljon muuta mielen päällä, että varsinainen laihdutusajattelu on jäänyt taka-alalle. Onneksi. Mutta tarkoittaako tämä sitä, että laihduttaminen ei ole loppunut, vaan on vain hetkellisesti prioriteettilistallani matalammalla? Kunpa osaisin vastata itse itselleni asettamiini kysymyksiin! Pitkästä aikaa minulla ei ole tavoitteita painon suhteen, eikä selkeitä suunnitelmia painon pudottamiseksi.Päin vastoin, olen lisännyt selkeästi syömäni ruuan määrää. Samaan aikaan kun tämä on ihanaa, niin tämä on myös aika ikävää. Kuten sanottu, tarvitsen suunnitelmia, muuten tunnen oloni ahdistuneeksi helposti. Hassua, että jos en stressaa itse laihduttamisesta, stressaan näköjään siitä, että en laihduta :D
Luulen, että tämä hämmentymiseni johtuu siitä, että laihdutus on ollut niin kauan osa identiteettiäni. Kenties elän tällä hetkellä jonkunlaista siirtymisvaihetta, en tiedä. Kun on vuosia laihduttanut, tuntuisi todella oudolta olla laihduttamatta ja keskittyä muihin juttuihin. Voi olla, että pian uskallan siirtyä elämässä eteenpäin, mutta siihen asti koen tällaista pientä epätietoisuutta ja jopa ahdistusta siitä, että en tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Tämä on todella uusi ja erilainen tilanne minulle, joten en oikein osaa selittää itsellenikään tämänhetkisiä fiiliksiä.

Viikonloppuna tuli syötyä vähän mitä sattuu, mutta eipä se nyt haittaa :)

Kehonpainotreeneihin ja ulkotreeneihin syttynyt innostukseni on onneksi pysynyt edelleen yllä. Usein odotan päivän treeniä hyvin malttamattomasti, enkä malta odottaa sitä, kun voin sanoa oppineeni uusia juttuja ja kehittyneeni. Mielenkiintoinen huomio on ollut se, että nyt olen alkanut syömään viisi kertaa päivässä, eikä herkkujen ostamattomuus tunnu missään. Ehkä "kielletty hedelmä"-ajattelu pitää paikkansa. Kun herkut olivat kiellettyjä, niitä teki mieli ja nyt niitä ei teekkään, sillä voisin hetkenä minä hyvänsä mennä niitä ostamaan. Kuten edellisessä kappaleessa jo mainitsinkin, olen alkanut syömään enemmän kuin ennen. Kenties olenkin siirtymässä kohti lihastenkasvatustavoitteitani? En ehkä ole vielä ihan täysin valmis luopumaan laihduttamisesta, mutta alan olla valmis siirtymään pikkuhiljaa kohti muita juttuja.

Tekstistä tuli varmaan yhtä sekava kuin mitä ajatukseni tällä hetkellä ovat! Kuvatkaan eivät välttämättä liity kovin läheisesti tekstiin, mutta koska kerrankin olen muistanut ottaa kuvia niin laitetaan ne nyt sitten tähän :D Odotan innolla sitä, että saan jälleen suunnitelmat ja tavoitteet itselleni selväksi. Siihen asti yritän parhaani nauttia tästä rentoudesta ja epätietoisuudesta!

4 kommenttia:

 1. Ihanaa rentoutta ja epätietoisuutta - toivottavasti siis pystyt nauttimaan siitä :D
  Ymmärrän hyvin nuo ajatuksesi siitä, että laihdutuksesta tulee ikään kuin osa identiteettiä ja suunnittelemattomuus tuntuu vaikealta. Vaikka en itse ole pitkään aikaan varsinaisesti lahduttanut, niin koen kuitenkin, että syömishäiriö on kuitenkin jollain tavalla osa identiteettiäni ja elämäni tavallaan rakentuu omien syömisrutiinieni ympärille ja poikkeaminen niistä tuntuu helposti ahdistavalta.

  Osasit kyllä hyvin kuvata tuota epätietoisuutta ja ristiriitaisuuksia, joita laihduttamiseen ja ruokavalioon liittyy. Ihana kuitenkin kuulla, että olet pystynyt elämään vähän rennommin ja nauttimaan liikkumisesta. Muutenkin perusruokavaliosi ja liikkumisesti kuulostaa todella hyvältä, ja parasta onkin, jos ne ovat osa elämäntapaa eikä vain erilliseen laihdutuskuuriin kuuluviea asioita :)

  Ja aivan ihanan herkullisen näköisiä kuvia! Ah, varsinkin tuo smoothie! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän kovasti nauttia tästä rentoudesta, mutta pakko myöntää, että ei se helppoa ole :D
   Ymmärrän erittäin hyvin, mitä tarkoitat! Vaikka itse olenkin edelleen yrittänyt laihduttaa, niin tietyt rutiinit ovat silti niin syvällä, että en usko pystyväni luopumaan niistä. Hienoa, että sinä et ole pitkään aikaan laihduttanut vaikka joitakin rutiineja onkin jäänyt:)

   Onpas taas todella kivasti sanottu! :) Täytyy nyt tosiaan yrittää pitää kiinni tästä harvinaisesta rentoudesta ja nauttia siitä!
   Jee, ihanaa että tykkäsit kuvista, kerrankin panostin edes vähän ;)
   Kiitoksia ihana Anne kommentista! <3 Mukavaa päivää :)

   Poista
 2. Entäs jos keskittyisit elämäntapamuutokseen laihdutuksen sijaan? Jatkuva laihdutus ei tee keholle hyvää, mutta pienillä pysyvillä muutoksilla voisi saada pysyvämpiä tuloksia.

  VastaaPoista
 3. Heippa!
  Olet ihan oikeassa, jatkuva laihdutus ei tee hyvää. Elämäntapamuutos on oikeastaan ollut tavoitteenakin, mutta aina sitä meinaa "lipsahtaa" sinne laihdutuksen puolelle. :D Nyt aletaan kuitenkin olla pisteessä, että pikkuhiljaa nostan energiansaantia ja lopetan laihdutusajattelun. Pienin askelin! :) Kiitoksia kommentista! :)

  VastaaPoista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)