maanantai 26. maaliskuuta 2018

Oma kehotyyppi ja sen hyväksyminen

Hei,

Kuten varmasti taustastani voi osittain päätellä, minulla on ollut aika paljon vaikeuksia hyväksyä kehoni sellaisena kuin se on. Oikeastaan vasta nyt olen pikkuhiljaa alkanut arvostamaan omaa kehoani ja sen ominaisuuksia. Edelleen kamppailen tiettyjen asioiden kanssa, kuten varmasti lähes kaikki. Silti koen saavuttaneeni tietynlaisen rauhan oman vartaloni kanssa, ainakin toistaiseksi.

En tiedä, kuinka tuttuja teille ovat kehotyypit, eli somatotyypit. Tiivistettynä somatotyyppi - teorian mukaan ihmisten kehotyypit voidaan jakaa kolmeen luokkaan, jotka ovat ectomorph, mesomorph ja endomorph. En nyt tässä avaa näitä tyyppejä sen kummemmin, mutta tiivistettynä ja hyvin karkeasti jaoteltuna ectomorphit ovat hoikkia ja heille lihasmassan kasvattaminen voi olla vaikeaa. Mesomorphit ovat atleettisia ja vahvoja ja endomorphit puolestaan ovat usein lyhyitä ja helposti keräävät massaa, niin rasvaa kuin lihastakin. Nämä eivät ole mitään tieteellisesti todistettuja juttuja, vaan ainoastaan yksi esitetty teoria. Kenenkään ei siis varmasti kannata näitä pitää ainoana oikeana totuutena, tai välttämättä totuutena ylipäätään. Itse kuitenkin koen tässä olevan järkeä!

Kuva: shutterstock.com


En itse ole ihan varma, kuulunko mesomorph, vai endomorph - kehotyyppiin. On toki myös mahdollista olla yhdistelmä eri tyyppejä, joten olen varmaan jotain tuolta väliltä, jos jotakin. Endomorphit ovat usein lyhyitä, mikä pätee minuun. Minusta kerään myös melko helposti  niin rasvaa kuin lihastakin (vaikka lihaskasvua en ole koskaan varsinaisesti yrittänyt, kiitos laihdutustavoitteiden). Olen kuitenkin mielestäni varsinkin nuorempana ollut hyvin atleettisen näköinen ja vielä kymmenen vuotta sitten olisin luokitellut itseni mesomorph - ryhmään. Nykyään puolestaan kallistun omasta mielestäni enemmän tähän endomorph - ryhmään.

Joka tapauksessa syy siihen, miksi toin nämä kehotyypit esille on se, että näiden kautta pystyn paljon helpommin selittämään tämän tekstin ja ajatuksieni pointin. Ja myönnetään, kyllä minusta nämä kehotyypit ovat kiinnostava teoria ja olisi kiva kuulla teidän mietteitänne tähän liittyen! Mutta palatakseni tähän tekstin pointtiin... Minusta tuntuu, että nuorempana, kun laihduttaminen syömishäiriöoireilu alkoi, minulla oli täysin epärealistinen kuva siitä, millainen minun kehoni on mahdollista olla. En ole koskaan varsinaisesti ihaillut suoranaisesti laihuutta, mutta sellaista urheilullista, hoikkaa kehoa kyllä. Kun alun perin aloin laihduttaa, varmaan joku osa minusta toivoi, että laihtuessani näyttäisin juurikin hoikalta, mutta samaan aikaan kuitenkin edes vähän lihaksikkaalta. Juuri nuo epärealistiset tavoitteet olivat varmasti yksi syy siihen, miksi oma kehoni oli minulle niin pitkään jopa vihollinen. Luonnollisesti minun 157 - senttinen kehoni ei yhtäkkiä muutu pitkäksi ja hoikaksi mallin vartaloksi. Se ei muutu yhtäkkiä, eikä koskaan millään keinolla. Kun tuossa aikaisemmin pohdin omaa kehotyyppiäni, niin ei ole oikeastaan väliä, kuuluisinko mesomorph-, vai endomorph - ryhmään, sillä selvää on se, että en ainakaan kuulu tuohon ectomorph - ryhmään, johon ehkä olisin halunnut kuulua (en tuolloin ollut näistä kehotyypeistä lainkaan tietoinen). Tietenkään ajatus siitä, että kuuluisin vaikkapa tuohon "isoimpaan ryhmään", eli endomorpheihin, ei tarkoita sitä ettenkö voisi olla vaikkapa hyvässä kunnossa. Nämä tyypit ehkä kuvaavat enemmän kehon ominaisuuksia ja taipumuksia, eivätkä määrittele sitä, miltä kukin näyttää. Näin ainakin itse siis ajattelen, en ole näihin niin tarkasti perehtynyt itsekään. Itse ainakin ajattelen, että ectomorph (ensimmäinen ryhmä) - ryhmään kuuluva voi myös olla ylipainoinen ja endomorph - ryhmään kuuluva voi olla alipainoinen, mutta kuten sanottu, en ole niin tarkkaan perehtynyt.

Kuten sanottu, kerään hyvin herkästi massaa. Kun ahmimisjaksoni pahenivat muutama vuosi sitten, painoni nousi hyvin nopeasti monta kiloa, ainakin kahdeksan kiloa vajaassa kahdessa kuukaudessa. Tuo onkin tähän asti elämässäni suurin painonnousu (tästä varmasti iso kiitos liikunnalle), mutta kuten tiedätte, en sitten enää saanut tuota painoa pois, päin vastoin sain vähän vielä korkoja päälle. Koin jopa katkeruutta omaa kehoani kohtaan: miksi minun pitää lihoa niin helposti!? Miksi ystäväni tuntuvat voivan syödä huoleti melkein mitä tahansa, eikä se kuitenkaan näy missään... Luonnollisesti ystäväni eivät ahmineet kuten minä, mutta jo ennen ahmimiskausiani olin huomannut, että minulle painonhallinta on astetta haastavampaa ja että painoni nousee herkästi. Koin suurta alemmuutta omasta kehostani, koska vertasin sitä muiden vartaloihin, myös sellaisten vartaloihin, jotka olivat ruumiinrakenteeltaan täysin erilaisia kuin minä.
Vasta nyt lähiaikoina olen oppinut näkemään kehotyyppini positiivisen puolen. Kehoni ei pelkästään kerää herkästi rasvaa, vaan myös lihasta! Esimerkiksi tänä kevänä salitulokseni ovat kasvaneet hyvin nopeasti. Kuntosalitulokset yleensä suhteutetaan henkilön kokoon, eli painoon, sillä eihän ole realistista verrata esimerkiksi 50 - kiloisen ja 80 - kiloisen salituloksia toisiinsa sellaisenaan. Koen olevani kokooni nähden hyvinkin vahva, etenkin siihen nähden, etten ole koskaan keskittynyt lihaskasvuun (enkä vieläkään keskity, ennen kuin tämä laihdutus on "alta pois"). Nyt koen ajoittain jopa ylpeyttä oman kehoni mahdollisuuksista. Olenkin jopa haaveillut esimerkiksi voimannostoharrastuksesta, koska kehotyyppini voisi olla siihen hyvä.

Kuten sanottu, olen siis hyvin paljon hävennyt omaa kehoani ja sitä, että minulla on esimerkiksi leveät hartiat. Olen myös saanut "vahvannäköisestä" vartalostani aina välillä kommenttia, joka on varmasti tarkoitettu hyväntahtoiseksi, mutta joka on minulle ollut kova paikka. Voitte varmaan kuvitella, että kun omassa mielessä tahtoisi näyttää pieneltä ja sirolta, on aikamoinen loukkaus kuulla olevansa "riskin näköinen".  Ennen tulkitsin tuollaiset lauseet toteamukseksi, että olen lihava. Muistan myös joskus kuulleeni ruokapöydässä syöväni vähän, vaikka "sinunhan se pitäisi eniten syödä". Tuon kuuleminen oli tuolloin ihan kamalaa. Näytinkö minä siltä, että syön valtavia määriä!?

Idea tähän postaukseen tuli oikeastaan siitä, kun juttelin ystäväni kanssa juurikin kuntosaliharrastuksesta ja tavoitteista sen suhteen. Ystäväni sitten sanoi, että voisi hyvin kuvitella minut ennemmin voimannostajana kuin vaikka fitnesslavalla, koska minulla on sellainen keho. Apua, mikä kommentti. Olisin varmasti aikaisemmin menettänyt tuosta yöuneni ja itkenyt itseni uneen (hieman kärjistettynä :D). Tällä kertaa, hieman omaksikin yllätyksekseni totesin, että olen ihan samaa mieltä ystäväni kanssa! Otin tuon lausahduksen jopa kohteliaisuutena, kehoni näyttää siis vahvalta.
Tuon keskustelun ja sen herättämien ajatuksien innoittamana huomasin juurikin tämän aikaisemman ristiriidan ajattelussani. Olin ihaillut sellaisia kehoja, jollaisiksi minun kehoni ei koskaan voi muuttua. Sen sijaan, että kadehtisin esimerkiksi tuohon ectomorph - kehotyyppiryhmään kuuluvia ihmisiä, yritän nyt nähdä omassa kehossani ne positiiviset puolet. Esimerkiksi tuohon ectomorph - ryhmään kuuluva henkilö saattaa hyvinkin kokea harmitusta siitä, että lihas ei tartu kovin helposti. Kaikissa kehotyypeissä on siis puolensa ja kai tässä pätee sanonta "ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolella" ja sama se, mikä kehotyyppi on (jos näihin uskoo), sitä toivoisi ominaisuuksia muista ryhmistä itselleen.
Se, miten tällä kertaa pystyin suhtautumaan tähän viittaukseen, kertoo jälleen kerran hyvin paljon ajatteluni muutoksesta. Nyt minulla on paljon realistisempi kuva omasta kehostani ja sen ominaisuuksista verrattuna aikaisempaan.


Tähän postauksen loppuun täytyy vielä korjata luulo, jos nyt joku sattui tekstin perusteella ajattelemaan että olisin jotenkin erityisen lihaksikkaan tai ison näköinen.
Mielestäni olen hieman "tanakka", koska esimerkiksi hartiani ovat leveähköt kroppaan nähden. mutta muuten olen kai ihan "normaalin" näköinen. Kuitenkin tulevaisuudessa, kun voin hetkeksi unohtaa laihdutustavoitteet ja keskittyä enemmän lihaksen kasvatukseen, on mielenkiintoista nähdä millaiseksi kehoni muokkaantuu. Toivottavasti ette siis saaneet tästä sellaista kuvaa, että nyt jo olisin supervahva tai lihaksikas :D

Olivatko nämä kehotyypit teille ennestään tuttuja? Uskotteko tällaiseen kehotyyppi - teoriaan, vai kuulostaako tämä ihan hölynpölyltä? Ja olisi muuten aika mielenkiintoista kuulla, mihin ryhmään koette itse kuuluvanne? :)

4 kommenttia:

 1. Tämä teksti oli jäänyt aikaisemmin huomaamatta, mutta onneksi huomasin nyt, koska tämä oli todella hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus! Olen muutamia kertoja törmännyt tähän jaotteluun ja yleensä olen luokitellut itseni lähinnä endomorphiksi, koska olen varsinkin pienempänä ollut "luonnostaan" isokokoinen (sekä pituuden että painon osalta). Syömishäiriön myötä laihtuminen muutti kyllä ulkonäköä, mutta se ei sinänsä muuttanut tätä omaa luokitusta, koska tuntui kuitenkin, että lihon helposti ja olin kateellinen niille, jotka olivat luonnostaan hoikempia ja näyttivät voivan syödä paljon enemmän lihomatta. Olisin siis halunnut olla ectomorh-ryhmän kaltainen, mutta koin olevani päinvastaista. Nykyään kyllä ihailen enemmän lihaksikkuutta ja voimaa, joten ihanne on siirtynyt enemmän mesomorphin suuntaan.

  Samaistuin taas moniin ajatuksiisi ja kokemuksiisi, paitsi että itse olen ollut aina melko pitkä, mutta muuten todella tuttua. Ihanaa kuitenkin huomata, miten suhtautumisesi kehoon on muuttunut, ja tämä erilaisten kehotyyppien tiedostaminen voi auttaakin hyvin kehon hyväksymisessä, kun ymmärtää, että kaikki eivät ole luonnostaan samanlaisia, eikä tietynlainen keho ole kaikille yhtä helposti saavutettavissa. Hieno kirjoitus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa että kuitenkin nyt palasit lukemaan tämänkin ja tottakai oikein ihana kuulla, että teksti oli sinusta hyvä! :)
   Kuulostaa kyllä erittäin tutulta! Selkeästi meillä on ollut tämän asian osalta hyvinkin samanlaisia ajatuksia etenkin nuorempana!
   Voisin kyllä sanoa tuostakin ihan samaa, että omakin ihanteeni on nykyään siirtynyt mesomorph - ryhmän suuntaiseksi.
   Ihanaa saada tällaista positiivista palautetta tekstistä, tai palautetta ylipäätään! :) Kiitos siis kovasti jälleen kommentistasi Anne!<3
   Ps- Harmi, kun ectomorph ja endomorph - käsitteet ovat niin lähellä toisiaan, meinaa aina mennä sekaisin, että kumpi oli kumpi! :D

   Poista
  2. Kiitos taas kivasta vastauksesta! :)
   Nuo ectomorph ja endomorph -käsitteet ovat kyllä hämäävän samankaltaisia, enkä meinaa muistaa, kumpi on kumpi. Mesomorph on jotenkin selkeämpi siinä välissä, mutta näiden toisten kanssa pitää aina tarkistella, että miten ne menee :D

   Poista
  3. Kiitos vain itsellesi! <3 :) Ja näinpä! :D Pitää keksiä jotkut omat muistisäännöt!

   Poista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)