keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Milloin lopetan laihduttamisen?

Heips!

Todella outoa, että pikkuhiljaa ajankohtaiseksi aiheeksi minun elämässäni on muodostunut laihdutuksen lopettaminen. Vaikka olen tiennyt, ettei tietenkään laihduttaa voi vuositolkulla, olen silti kai jotenkin ajatellut, että en koskaan tule onnistumaan painonpudotuksessa ja siten tulen jollain tapaa aina laihduttamaan. Tänä vuonna laihdutustaipaleeni onkin kestänyt jo viisi vuotta. Viisi vuotta on pitkä aika. Miten kaukaiselta vuosi 2013 nyt tuntuukaan. Viisi vuotta sitten olin itse 17 - vuotias lukiolainen. Nyt olen 22 - vuotias opiskelija ja luonnollisesti noiden vuosien väliin mahtuu aika paljon tapahtumia ja niin henkistä kuin fyysistäkin kehitystä. Koko tuon viisi vuotta olen myös tosiaan yrittänyt laihduttaa. Näin ilmaistuna tuntuu ihan hurjalta, miten ison osan nuoruudestani olen tähän laihdutukseen haaskannut, etenkin kun olin aloittaessani ihanteellisen painoinen. Jos voisin palata ajassa taaksepäin, en koskaan tekisi sitä päätöstä alkaa laihduttaa.
No, ajassa ei voi palata taaksepäin ja ilman näitä viittä vuotta en opiskelisi nyt liikuntaa, enkä tietäisi läheskään niin paljoa liikunnasta, ravinnosta ja hyvinvoinnista. Kaikella on siis kai tarkoituksensa.Kuten tiedättekin, tammikuussa tein itselleni ruokavalion ja treeniohjelman, tarkoituksenani vihdoin ja viimein päästä tavoitteeseeni. Viimeisten parin kuukauden aikana olen nähnyt ja kokenut edistystä varmaan enemmän kuin näiden viiden vuoden aikana yhteensä. On vaikeaa sanoin kuvailla, miltä tämä tuntuu ja miten ylpeä olen itsestäni jo nyt. Mutta mikä se tavoite siis on?
Kun nyt edistystä on tullut, on tullut jopa hieman yllätyksenä, että olisi hyvä olla selkeät tavoitteet. Tai pakkohan ei ole, mutta itse koen sen tärkeäksi. Olenkin koko ajan luullut tietäväni tarkalleen tavoitteeni, mutta niiden lähestyessä huomaankin, että ne vaativat kyllä tarkennusta.
Tämä lopullisen tavoitteen asettaminen ei olekaan ihan niin helppo juttu, kuin voisi kuvitella. Viimeisten viikkojen ja kuukausien aikana tavoitteeni tämän dieetin osalta on muuttunut jatkuvasti. Tosin mitään suuria heittelyitä ei ole ollut, enemmänkin vain mietin sitä, että mikä on se kilomäärä mihin lopetan dieetin.


Ei tietenkään ole välttämättä syytä miettiä etukäteen mitään tiettyä lukemaa, vaan enemmänkin mennä sen mukaan, missä painossa ja kunnossa keho tuntuu hyvältä ja toimii optimaalisesti. Minulla on kuitenkin vähän tavoitteena mielessä se paino, mistä alun perin lähdin laihduttamaan ja sieltä paino alkoi nousemaan ahmimisen myötä. Muistan, että tuossa painossa minulla oli tuolloin ihan hyvä olla ja jaksoin hyvin. Samalla taustalla on ajatus syömishäiriölle "näyttämisestä" :D Eli jotenkin kokisin selättäneeni ahmimisen lopullisesti, kun onnistun palaamaan alkuperäiseen painooni. Tuohon painoon on nyt jäljellä enää noin kolme kiloa. Pieni lukema tavallaan, mutta olenhan pudotellut esimerkiksi yhtä kiloa yli vuoden aikaisemmin :D  Nyt on kuitenkin ihan erilainen meininki päällä ja oikeasti uskon saavuttavani tavoitteeni. Olen myös asettanut itselleni erilaisia välitavoitteita, joihin pääseminen on kasvattanut itseluottamustani ja motivaatiotani.
Tulee muuten olemaan hyvin mielenkiintoista nähdä, miten kehonkoostumukseni on muuttunut, vaikka samassa painossa pian ollaankin. Vyötärönympärykseni on nyt samassa lukemassa kuin tuolloin viisi vuotta sitten, eli vajaa kolme kiloa lihasta on tullut rasvan tilalle (näin hyvin karkeasti arvioituna). Minusta tuntuu jo nyt, että olen siinä niin sanotussa "elämäni kunnossa" ja viimeiset kilot alkavatkin olla sellaista hienosäätöä.

Tuossahan se tulikin siis sanottua, eli minulla on mielessä tietty kilomäärä missä haluaisin "käväistä". En kuitenkaan usko, että tuosta lukemasta alemmas haluan mennä. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että kun alun perin aloitin laihdutuksen, tavoitepainoni oli sellainen, johon nyt olisi matkaa noin kymmenen kiloa! Nyt tuntuu, ettei minusta jäisi juuri mitään jäljelle tuossa aikaisemmassa tavoitepainossani (vaikka sekin oli normaalipainon sisällä). Näin ne vaan ajatukset ja tavoitteet muuttuvat ja hyvä näin.

Käytin tosiaan tuossa sanaa "käväistä" aikaisemmassa painossani. En muista, olenko pitkiin aikoihin tätä täällä kirjoittanut, mutta tavoitteenihan on aina ollut se, että ensin karsin hieman rasvaa ja lähden sitten kunnolla kasvattamaan lihasta.
Tarkoitus ei tietenkään alun perin ollut näin kauaa dieetata, kuten jo sanoinkin. On kuitenkin tullut yllätyksenä myös se, miten paljon olen saanut lihasta tässä ajassa, vaikka tarkoitus on koko ajan ollut vain laihtua. Viisi vuotta ei tietenkään ole ollut pelkästään miinuskaloreilla elämistä, etenkään ahmimishäiriön kanssa eläessä. Kuitenkin nuo viisi vuotta tavoitteenani on ollut laihtuminen ja voisi jopa sanoa, että se on ollut tärkein tavoitteeni, valitettavasti.Uskon ja tiedän, että kehoni tulee tietyllä tavalla olemaan aina työn alla. Tämä ei tarkoita sitä, ettenkö olisi itseeni tyytyväinen. Päin vastoin, olen todella tyytyväinen itseeni ja omaan kroppaani jo nyt! (Outoa kirjoittaa tuo!) Kuntosaliharrastuksessa kuitenkin haluan koko ajan kehittyä, saada suurempia painoja nousemaan ja pikkuhiljaa myös suurempia ja erottuvampia lihaksia. Samalla myös haluan ammatillisessa mielessä käyttää omaa kehoani tietynlaisena "koekappaleena" ja katsoa, mihin se pystyy! Oma kauneusihanteeni on pienestä pitäen ollut sellainen terve, lihaksikas vartalo ja sitä kohti olen pyrkinyt menemään, mitä nyt pieniä mutkia matkassa on ollut...
Uskon ja tiedän, että laihduttamisen lopettamisesta kaikki vasta alkaa, hyvällä tavalla! Kun lopetan laihduttamisen, uskon jaksavani paljon paremmin ja uskallan haastaa kehoani paljon enemmän. Haaveilen myös uuden harrastuksen aloittamisesta ja erilaisten temppujen opettelemisesta! En malta odottaa :)

Palatakseni vielä tähän tämän kevään tavoitteeseen, eli painonpudotustavoitteeseen... Katsotaan, miten paino tippuu, mutta viimeistään toukokuun lopussa tämä laihdutustavoite tulee päätökseensä, oli paino sitten silloin mikä tahansa. Kuten sanottu, minun jonkinlaiseen tavoitepainooni on enää noin kolme kiloa matkaa ja tässä on hyvin aikaa saada se pois. Ja kuten myös sanottu, olen jo nyt omaan itseeni ja vartalooni tosi tyytyväinen. Tuntuu kyllä ihan uskomattomalta oikeasti kirjoittaa dieettaamisen lopettamisesta! Laihduttaminen on ollut niin iso osa elämääni jo niin monta vuotta, että on hurjaa ajatella sen pian loppuvan!
Ennen kaikkea laihduttamisen lopettaminen tuntuu pelottavalta. Nyt, kun siihen on vielä aikaa, ei oikein tajuakaan miten suuri muutos se tulee minulle ehkä olemaan. No, laihdutuksen lopettamiseen on minun osaltani vielä hetki aikaa. Se, mitä sitten tapahtuu, jää vielä nähtäväksi! :)

2 kommenttia:

 1. Olet todellakin kulkenut pitkän matkan tämän kanssa ja ihailtavaa huomata, miten hyvään suuntaan ajattelusi ja tavoitteesi ovat kehittyneet, ja erityisesti hienoa, että otat esiin myös laihduttamisen lopettamisen :) Noin pitkän laihdutusprojektin jälkeen on helposti vaarana, että laihdutus jää ikään kuin ikuisesti päälle ja menee joko liiallisuuksiin tai johtaa vain loputtomiin ahmimishimoihin. Sinulla kuitenkin vaikuttaa olevan nyt ihanan terve suhtautuminen hommaan ja realistiset tavoitteet.

  Onnea vielä hienoista tuloksista ja ihailua fiksulle asenteellesi! <3

  VastaaPoista
 2. Tulee kyllä väkisinkin hymy kasvoille tällaisia kommentteja lukiessa! <3
  Tuota olen kyllä itsekin pelännyt, että laihdutus jäisi päälle pitkäksi aikaa, eikä sitä sitten osaisi lopettaa. Tosin, enhän vieläkään ole lopettanut, mutta ainakin se on jo suunnitelmissa! :D
  Ihan superkiitos ihanasta kommentistasi Anne! <3 :)

  VastaaPoista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)