perjantai 19. tammikuuta 2018

Uusi ruokavalio ja havainnot siitä

Heippa!

Aloitin tosiaan maanantaina noudattaa ruokavaliota ja treeniohjelmaa, jotka itselleni tein. Tarkan ruokavalion noudattaminen on minulle tuttua kesältä 2015, kun minulla oli personal trainer ja söin ja treenasin hänen ohjeillaan. Tuolloin en kuitenkaan ollut oikein oikeanlaisessa tilanteessa noudattamaan tarkkoja ohjeita. Tällä kertaa olen ottanut virheistäni opiksi monessakin mielessä.
Mietin pitkään, kirjoitanko ensin kuulumisia tuosta HEHKU - valmennuksesta, vai tästä "omasta valmennuksestani" ja tulin nyt siihen tulokseen, että kerron nettivalmennuksesta sitten lisää, kun tämän ensimmäisen viikon teema on kokonaan taputeltu :) Olen myös nyt niin innoissani tästä projektistani, että en malta olla kirjoittamatta! :D Kiva kyllä oli huomata, että valmennuskuulumiset kiinnostavat tuosta HEHKUsta ja niitä on kyllä tulossa!

Mutta tosiaan, ensin haluaisin hieman avata tätä omaa projektiani. Ensinnäkin, koska olen tehnyt ruokavalion itse, se sisältää ruoka-aineita, joista pidän varmasti ja joita söisin joka tapauksessa. Nyt olen vain laskenut tarkkaan, kuinka paljon minun tulisi mitäkin syödä. Ja voin kertoa, että ruuan määrä on lisääntynyt reilusti! Sen lisäksi, että ruoka - aineet ovat minulle mieluisia, minulla on myös paljon vaihtoehtoja. Viime valmennuksen jälkeen, vaikka siitä on jo yli kaksi ja puoli vuotta, en ole pystynyt enää syömään maitorahkaa tai puuroa ollenkaan yksittäisiä kertoja lukuunottamatta. Söin niitä niin paljon silloisen valmennuksen aikaan. Mielestäni ruokavaliossa tulee olla paljon vaihtoehtoja, varsinkin kun tarkoitus on luoda pysyvämpää elämäntapaa.


Huomaan tekeväni jälleen täsmälleen samoja havaintoja kuin viime valmennuksessakin. Ensinnäkin se, miten paljon oikeasti pitää syödä ja siltikin jää alle kulutuksen. On outo tunne, kun vatsa on koko ajan täysi! Olen tottunut siihen, että päivän mittaan vatsa saattaa murista muutamaankin otteeseen ennen kuin syön. Tuo ei tietenkään ole hyvä juttu, vaan energiaa pitäisi koko ajan tulla tasaisesti. Huomaan jatkuvasti käyväni itseni kanssa kamppailua siitä, voisinko nyt jättää vaikkapa välipalan välistä. Ihme kyllä en siksi, että minua ahdistaisi. Ihan vain siksi, että tuntuu etten millään jaksa syödä enempää! Olen kyllä urhoollisesti (melkein) joka päivä tällä viikolla syönyt sen viisi kertaa päivässä, vaikka välillä se hieman pakkopullaa onkin.
Näin se kuitenkin menee, kun ruokailua lisätään ja säännöllistetään, menee hetki ennen kuin aineenvaihdunta tottuu uuteen ruokailumalliin. Olen täysin varma, että muutaman päivän päästä minulla on nälkä jokaisen ruokailun välissä!

Ruokien laittamiseen ja suunnittelemiseen menee paljon aikaa. Teen aina isomman määrän ruokia kerralla jääkaappiin. Tämä on ollut minulla tapana jo pari vuotta, mutta uutta on tehdä kahta ruokaa iso annos kerralla. En ole todellakaan ehdoton (taas asia minkä olen ottanut opikseni!), enkä kanniskele pakastepurkkeja ympäriinsä. Esimerkiksi koulussa syön aivan normaalisti sitä mitä tarjolla on, miettimättä sen kummemmin ruokavaliotani. Samoin esimerkiksi ensi viikolla kun menen kotipaikkakunnalle, syön sitä mitä kaapista löytyy ja mitä tarjotaan sen sijaan, että paistaisin omia kanojani (niin kuin viime valmennuksessa). Herkkujen rooli on toistaiseksi vielä mysteeri. Ainakaan vielä ei ole tullut mielitekoja, sillä vatsa on koko ajan täysi ja energiaa tulee tasaisesti. Kirjoitin suunnitelmaanikin, että "herkkupäivät oman harkinnan mukaan". Eli syön herkkuja jos siltä tuntuu. Vielä ei ainakaan ole tuntunut :)


Sitten ehkä mielenkiintoisin ja mukavin havainto... Paino lähti heti tippumaan! Tämä tuli minulle isona yllätyksenä. Painoni on jumittanut taas aika samoissa lukemissa ja yhtäkkiä pääsinkin alempiin lukemiin kuin aikoihin! Otan aina painon aamulla herättyäni ja tavallisesti aamuisin olen hyvin nälkäinen ja vatsa tuntuu tyhjältä. Nyt herättyäni minulla on ollut olo, että vatsa on edelleen täynnä edellisen päivän ruokailuista. Silti paino tippuu! Olin varautunut henkisesti siihen, että paino saattaa alkuun jopa nousta, tai ainakin pysyä pidempään samassa. Tässä sitä taas tulee todistetuksi, että paino tippuu nimenomaan syömällä, eikä syömättömyydellä! Nyt on tietenkin vielä aikaista sanoa, kun en ole edes täyttä viikkoa vielä noudattanut tätä suunnitelmaa.

Treenien suhteen olen ollut suoraan sanottuna laiska. Eilen menin ensimmäistä kertaa salille. Oli kyllä aivan ihanaa päästä rakkaan harrastuksen pariin jälleen! :) Tuohon painoasiaan vielä lisäyksenä, että nyt paino ainakin saattaa pysähtyä tai nousta, kun salitreenit jatkuu. Uskon nimittäin, että osa loman aikana lähteneestä/samana pysyneestä painosta johtuu lihaspaineiden häviämisestä. Sehän ei tietenkään vakavaa ole, mutta jälleen, yritän varautua etukäteen mahdollisiin stoppeihin ja takapakkeihin. Kuten jo sanottu, olen oppinut virheistäni! :D Saa nähdä, miten ruokavalio vaikuttaa treeneihin!

Vaikka "liikaa" syöminen hieman väsyttääkin, niin huomaan jo nyt, että minulla on enemmän energiaa kuin ennen! Tätä kovasti pohdiskelin jo viime vuoden puolella, että miltä tuntuisi olla energinen kun olen kuitenkin niin tottunut silloiseen/nykyiseen olotilaani. No, toivon mukaan se tässä pikkuhiljaa selviää! Sen ainakin tiedän, että tänä aamuna heräsin energisenä ja lähdin heti aamusta salille. Tiedän myös sen, että olen saanut koulutehtäviä yhtäkkiä eteenpäin todella paljon. Tiedän lisäksi senkin, että minun tekisi koko ajan mieli tehdä jotakin! :D Kämppä on ollut siistinä, kun olen käyttänyt "turhan ajan" siivoamiseen entisen somejen selailun sijaan! Tämä saattaa olla lumevaikutusta tai jotain, mutta oli mitä oli, en valita! Niin ja minulla on myös yhtäkkiä hirveä into kirjoittaa tänne blogiin! Tai tuleehan sitä aina tänne kirjoiteltua, mutta nyt tuntuu että postausaiheita on hirveästi mielen päällä ja intoa kirjoittaa :)

Aamupalaa

Kuten todettu, minullahan on samaan aikaan myös käynnissä HEHKU - nettivalmennus. Tuo valmennus toimii erittäin hyvin tässä omien ohjeideni ohella. Toisaalta tuo nettivalmennus tulee siitä huonoon aikaan, että olisi ollut mukavaa keskittyä siihen pelkästään. Onneksi valmennuksen kautta saa käyttöoikeudet valmennuksen sisältöihin 4 kuukauden ajaksi! Ehdin siis takuulla tutustumaan kattavasti myös valmennuksen sisältämiin juttuihin :)
Nytkin olen kyllä tehnyt valmennuksen harjoitukset ja ottanut valmennuksen kautta tulleet ruokavaliovinkit käyttöön. Oikeastaan HEHKU on ollut loistavaa vastapainoa tälle sali- ja ruokailurytmille. Ja niin kuin sanottu, kerron ensimmäisen viikon kuulumiset heti, kun koko viikko on suoritettu. :)

Taidan taas vähän toistaa itseäni postauksesta toiseen, mutta mielenkiinnolla odotan millaisia tuloksia saan aikaiseksi itse tekemilläni suunnitelmilla. En myöskään malta odottaa, kun salilla alkaa tuloksissa näkymään energiatason nousu. Tosin myös energiatason lasku saattaa tulla nopeasti, sillä nostetusta energiansaannista huolimatta syön edelleen alle kulutukseni ja tarkoitus olisi jossakin välissä hieman kiristää. No, näistä lisää sitten toisen kerran!
Hyvää viikonloppua kaikille! :)

Ps. Varmaan huomasitte blogin uuden ulkoasun? Se on väliaikainen, minulle tuli yhtäkkiä totaalikyllästyminen edelliseen ja halusin äkkiä bannerin vaihtoon :D

4 kommenttia:

 1. Kiva kuulla myös tästä ruokavaliosta, ja kuulostaa kyllä ihan mahtavalta kaikin puolin!
  Ensinnäkin hienoa, että ruokavalion ideana on syödä tarpeeksi, eikä kituuttaa liian vähillä kaloreilla. Myös tuo rentous ja valinnat omien mieltymysten mukaan kuulosti todella hyvältä ja toimivalta! Varmasti paljon helpompi noudattaa, kun saa syödä sellaisia ruokia joista pitää, eikä muutenkaan liian tarkkoja sääntöjä, vaan voi soveltaa aina tilanteen mukaan :)

  Muutenkin tekstistä välittyi ihanan rento suhtautuminen ja muutenkin mahtava asenne koko hommaan. Ihailtavaa! :)

  Hauska kuulla myös, että paino oli tippunut, eikä muutenkaan ollut suurempia herkkuhimoja. Hyvä todiste siis siitä, miten tarpeeksi syöminen toimii! :D

  Intoa edelleen ruokavalion ja muiden projektien kanssa! Nyt olet ainakin juuri oikealla asenteella liikkeellä, joten kuulostaa kaikin puolin hienolta alulta vuodelle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne!<3
   Ihan totta, olen kyllä oppinut etteivät liian tarkat säännöt toimi minulla. Aika monta kertaa sai kyllä kokeilla ennen kuin uskoin :D

   Niinpä, tämä oli kyllä hyvä todiste itselleni ja toivottavasti myös jollekin muulle siitä, että kannattaa rohkeasti syödä enemmän :)
   Kiitos oikein paljon ihanasta kannustuksesta!<3 Mukavaa viikonloppua!:)

   Poista
 2. Uusi blogin ulkoasu on raikas ja selkeä. Tykkään!

  VastaaPoista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)