maanantai 8. tammikuuta 2018

Loman herättämät ajatukset

Moi!

Lapin loma alkaa olla paketissa ja avaan Bloggerin ensimmäistä kertaa noin viikkoon. Tuntuu hassulta, sillä olen tottunut käymään täällä päivittäin, joko lukemassa muiden tekstejä tai kirjoittamassa omia.

Viimeinen viikko, tai jopa kuukausi on ollut parasta aikaa pitkiin pitkiin aikoihin! Olen vaan tällä hetkellä todella onnellinen!
Joulunaika meni todella ihanasti perheen ja suvun kanssa ja sen jälkeen lähdimme siis kaveriporukalla Lappiin. Lasketeltiin, hengailtiin, käytiin katsomassa erilaisia nähtävyyksiä, saunottiin, tutustuttiin uusiin ihmisiin jne.
Kuulostaa ehkä vähän oudolta, mutta tällainen viikon reissu avasi silmiäni todella paljon, ainakin hetkellisesti. Kun hetken aikaa on uudessa ympäristössä ja tekee erilaisia asioita, sitä jotenkin näkee oman arkielämänsä vähän uusien lasien läpi.Olin nyt pidemmässä reissussa ensimmäistä kertaa ilman syömishäiriötä. Tai ainakin siltä tuntui. Ensimmäiset päivät tilasin ravintoloissa salaatteja ja keittoja ja ahdistuin vaahtokarkkikaakaosta. Sen jälkeen jotain muuttui. Päätin, että tämän loman ajan syön mitä haluan. Se ei lihota, se ei muuta mitään. Paino ei viikossa nouse suuria määriä. Söin suklaata, kaakaota, pizzaa, sipsejä, erilaisia ravintolaruokia hyvällä omatunnolla. Ideana ei siis ollut mässätä loman kunniaksi jatkuvasti, vaan syödä rennommin ahdistumatta. Enkä tietenkään syönyt pelkästään tuollaisia epäterveellisempiä ruokia ja herkkuja. Aina välillä toki pieni ääni päässäni huuteli, että syön ihan liikaa. Onneksi sain sen kuitenkin hiljennettyä. Ja tuntui siltä, että tuo ääni kuului enemmänkin sille ikilaihduttaja - puolelle itsestäni kuin syömishäiriölle.
Tänään kävinkin sitten puntarilla, eikä paino ollut noussut yhtään! Tipahti kyllä leuka lattiaan, koska olin ihan varma että pakkohan sen painon on edes jonkun verran nousta ja olin jo hyväksynyt asian. Ilmeisesti laskettelupäivät kuitenkin kuluttivat sen verran, että ruokaa saikin syödä paljon. Hassua kyllä, yllättymisen lisäksi tuo painon näkeminen ei herättänyt minussa oikeastaan minkäänlaisia tunteita. Kiva, että paino ei ollut noussut, mutta mitä sitten jos se olisi noussut? Tosi hienoa taas kerran huomata ajattelussa muutosta :) Mutta tietenkin on mukavampi jatkaa kohti tavoitteitaan, kun ei tarvitse aloittaa taas kauempaa.

Tosiaan, mainitsinkin jo, että loman ansiosta aloin näkemään oman arkeni vähän erilaisten lasien läpi. Oikeastaan koko loman ajan (alkua lukuunottamatta) tietoisesti torjuin ajatukset dieetistä, treenaamisesta ja tarkasta syömisestä. Ja voi, miten rentouttavaa se olikaan! Tajusin, miten paljon aikaa ja energiaa minulta todellisuudessa kaikki tuo ajattelu viekään, vaikka se oma valinta onkin.
Nyt, loman viimeisinä päivinä minua on lähinnä ärsyttänyt kaikki laihdutukseen ja fitnekseen liittyvä. Minua ärsyttää Instagramissa näkyvät treenivideot ja muistuttelut tammikuun uusista aluista. Välillä tekee vaan ihan hyvää sulkea korvansa ja silmänsä näiltä aiheilta.
Huomasin ajattelevani, että en ainakaan itse halua elää sellaista elämää, jossa kaikki pyörii liikunnan ja ruuan ympärillä, kuten minulla on jo pitkän aikaa pyörinyt. Samalla tuli myös hetkellinen kyllästyminen tämän blogin aihepiireihin. Tuli sellainen olo, etten jaksa tätä samaa aihetta. Haluaisin kirjoittaa elämästä yleensä, uusista kokemuksista ja siinä sivussa vaikka ruokailuista ja treenaamisesta. Saa siis nähdä, kenties tämä blogikin kokee jonkinlaista muutosta tulevan vuoden aikana, mutta kuka tietää :)

Kuten sanoin, luulen että tämä on vain hetkellinen, loman aiheuttama ajattelumalli. Suuret muutokset eivät tapahdu hetkessä. Luulen kuitenkin, että ainakin alitajuntaisesti jotain muutosta ajattelussani tapahtui jälleen kerran tällä viikolla.
Huolimatta kyllästymisestäni, aloin tänään laatimaan itselleni ruokavaliota. Jälleen kuulostaa varmaan aika hassulta, että ensin kerron kyllästymisestäni ja sen jälkeen uudesta ruokavaliosta :D En halua valehdella ja vakuuttaa, että kyse ei yhtään olisi painonpudotuksesta ja kehonmuokkauksesta. Tietenkin se on asia siinä taustalla. Tässä ruokavaliossa on myös kyse siitä, että opettelen syömään uudestaan. Opettelen syömään isompia määriä ja huomaamaan, miten paljon energiaa kehoni tarvitseekaan. Olen tosi innoissani tulevasta keväästä ja sen tuomista tuloksista. Ja kuten aikaisemmin kerroinkin, haluan tänä vuonna haastaa itseäni monellakin eri tavalla.
Yksi nettivalmennus minulla on tosiaan alkamassa, kuten loppuvuodesta mainitsinkin, mutta se ei kuitenkaan vaikuta näihin pidemmän tähtäimen tavoitteisiini. Siitä lisää myöhemmin, kunhan pääsen aloittamaan :)

Pointtinani tässä tekstissä oli kai se, että loman aikana huomasin, miten paljon aikaa ja energiaa käytän siihen laihduttamiseen, kun on niin paljon tärkeämpää ja mukavampaakin tekemistä! Tiedän, että edelleen jatkan matkaani kohti tavoitteitani, mutta aina vain (hyvällä tavalla) rennommalla ja rennommalla otteella.


Toivottavasti teidän vuotenne on alkanut hyvin ja rentouttavasti! :)

4 kommenttia:

 1. Moikka taas "pitkästä" aikaa!

  Voi että oli ihana lukea tällainen superpostaus heti vuoden alkuun! <3 Ihana kuulla, että loma meni hyvin ja erityisesti, että osasit nauttia reissusta ilman että syömishäiriö ja siihen liittyvät ajatukset olisivat pilanneet tunnelmaa. Kuten sanoitkin, niin tuollainen pieni vaihtelu tavalliseen arkeen teki varmasti todella hyvää ja auttoi näkemään ja nauttimaan muustakin elämästä. Mahtavia oivalluksia ja ihailtava asenne! :) Kokemuksesta tiedän, että syömishäiriö voisi helposti pilata koko reissun, jos oma elämä pyörisi vain syömisten ympärillä, eikä silloin jaksaisikaan nauttia muusta, jos olisi jatkuvasti ahdistunut olo, eikä muutenkaan jaksaisi tehdä mitään, jos yrittäisi suotta rajoittaa syömisiään. Tämä postaus oli kuitenkin hieno esimerkki siitä, miten paljon parempaa elämä voi olla ilman :)

  Ymmärrän myös hyvin turhautumisesi tähän vuoden alun laihdutus- ym. juttuihin ja myös nuo pohdinnat blogin aihepiiriin liittyen. Itse ainakin lukisin mielelläni myös muita juttuja, jos innostut sellaisia kirjoittelemaan. Ja tärkeintähän tässä on se, että voit muokata blogin aihepiiriä juuri siihen suuntaan kuin itse haluat - pääasia, että innostus säilyy :)

  Kiitti kivoista lomakuulumisista ja ihanaa, miten hyvä fiilis välittyy näin tekstin kautta! Mukavaa vuoden alkua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, näin ihanat kommentit vaan saa ihan sanattomaksi! <3
   Ei voisi parempaa vuoden ensimmäistä kommenttia toivoa ;)

   Olen itsekin kokenut useampana aikaisempana vuonna tuon, että syömishäiriö on pilannut lomareissun ja lopulta päällimmäisenä tunteena koko lomasta on ahdistus :( On todella harmillista, että syömishäiriöt vaikuttavat niin voimakkaasti ajatteluun myös lomilla.
   Ihana kuulla, että myös muunlaiset jutut kiinnostaisivat! Tämä kannustaa kyllä laajentamaan blogin aihepiiriä, jos sellainen tunne tulee :)

   Toivon todella, että sinun vuotesi on alkanut oikein hyvin! Kiitos jälleen ihanasta kommentista!<3 Mukavaa uutta vuotta ja uutta viikkoa ! :)

   Poista
 2. Oivallusten loma! Positiivinen ja toivorikas postaus. Teillä oli varmasti upea loma ja nautit selvästi siitä. Hienoa! Hyvinä ajatuksia laihduttamisesta ja syömishäiriöstä sekä ylipäätään itsensä tarkkailusta. Elämä on elämistä varten, ei itsensä rankaisemista/ tarkkailemista varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana kommentti! Kiitos Helzu<3 Loma oli kyllä todella mukava ja tuli tarpeeseen :) Erittäin hyvin sanottu, elämä on nimenomaan elämistä varten! Tuossa on minulla vielä välillä tekemistä. Toivottavasti sinun vuotesi on alkanut hyvin! Mukavaa alkavaa vuotta ja kiitos kivasta kommentista! :) <3

   Poista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)