tiistai 5. joulukuuta 2017

Uusi vuosi, uusi tavoite

Hei,

Kukaan ei jaksa olla loputtomiin dieetillä. Tai ei ainakaan pitäisi jaksaa. Minusta on aika huolestuttavaa, että itselleni se miinuskaloreilla eleleminen on ihan normaalia, enkä edes koe millään tapaa olevani erityisen väsynyt tai syöväni liian vähän. Tämän uskon kuitenkin olevan vain oma luuloni, enhän edes tiedä oikeastaan miltä tuntuisi jos söisi tarpeeksi. Voihan olla, että olotila jonka luulen olevan "tavallista väsymystä" onkin todellisuudessa miinuskaloreiden kropalleni aiheuttamaa uupumista, mitä vastaan kehoni taistelee.


Kun vuosi 2017, lupasin itselleni että tämä on se vuosi kun minä onnistun paranemaan syömishäiriöstä ja laihtumaan. Silti tämä syksy ja nämä viime viikkoina ja kuukausina päässäni tapahtuneet onnistumiset ovat tulleet valtavan suurena yllätyksenä. En voisi olla ylpeämpi itsestäni ja edistyksestäni.
Niin, miten tämä nyt sitten liittyy mihinkään?

Olen koko syksyn yrittänyt mennä tähän seuraavaan suuntaan, mutta kuitenkin se painonpudotus on pysynyt mielessäni suurimpana tavoitteena. En tiedä onko liian aikaista tehdä uudenvuoden lupaus, mutta olkoon tämä nyt sellainen. Tai miksipä se olisi liian aikaista :D Parempi kai se on heti sanoa ääneen ennen kuin tekee mieli peruuttaa oma päätös.
Ensi vuonna minä aion siis suunnitella itselleni uuden ruokavalion, jonka pääpainona on riittävä energiansaanti ja treenitulosten tukeminen. En ole nyt oikeastaan noudattanut mitään tarkkaa ruokaliota, mutta miinuskaloreilla eläminen pääasiassa hyvillä ruoka-aineilla tulee jo aika luonnostaan. Energiansaannin nostaminen ja korkeammalla ylläpitäminen ei sitten tulekaan ihan niin helposti, enhän ole sitä koskaan oikeastaan yrittänyt. Siitä, kun dieettaamisen aloitin, on kulunut monta vuotta. Noiden vuosien aikana olen oppinut ravinnosta ja treenaamisesta valtavan paljon, sekä itsenäisesti että opinnoissa. En kuitenkaan ole vielä kertaakaan päässyt soveltamaan osaamistani kunnolla lihaskasvatukseen.

Todella hassua... Minun uudenvuodenlupaukseni on ollut viimeiset kolme tai neljä vuotta laihtua. Tuntuu uskomattomalta, että oikeasti pystyn päättämään tämän vuoden siihen ajatukseen, että en koe enää samalla tavalla tarvetta laihtua! Tai vaikka kokisinkin, niin pystyn pistämään laihdutusajatuksen "tauolle". Tulen vielä myöhemmin kirjoittelemaan tästä vuodesta yhteenvedon, joten palataan sitten siinä vähän tarkemmin siihen, miten tähän pisteeseen on päädytty. :)


Tämän vuoden loppuun asti olen vielä miinuskaloreilla ja katson miten paino tippuu. Vaikka en vielä ihan tavoitteessani olisikaan (suunnilleen viisi kiloa uupuu), niin keholle ei tee hyvää olla pitkään dieetillä. Tällä hetkellä olen enemmän sinut itseni ja oman vartaloni kanssa kuin pitkiin pitkiin aikoihin ja pystyn vallan hyvin elämään ajatuksen kanssa, että pysyn nykyisessä koossani pidempään. Eikä tuo kaloreiden nostaminen edes tarkoita etteikö rasvanpoltto voisi jatkua lihaskasvun rinnalla, vaikka se vaatiikin vähän kikkailua.

Vaikka nyt kirjoittelen nostavani energiansaantia ja että minulla ei ole enää kiire muokata kehoani, niin uskon että ensi vuonna toteutus voi olla yllättävän vaikeaa. Helppohan se on nyt suunnitella monen viikon päähän!
Totuus on, että minua pelottaa jo nyt. Tuntuu todella hurjalta ajatukselta alkaa syömään enemmän. Voi kuulostaa jonkun korvaan aika typerältä, kuka nyt pelkäisi syödä tarpeeksi!? Minulla on kuitenkin edelleen syömishäiriötausta ja kaloreiden nostaminen tuntuu todennäköisesti aina pelottavalta. Tälläkin hetkellä ajattelen, että nostan kaloreita varmaan sinne 2000 tuntumaan ainakin alkuun, mikä sekin on edelleen alle kulutukseni. En kuitenkaan ole syönyt noinkaan paljoa päivässä pitkiin aikoihin! Yhtä aikaa huolestuttaa ja olen todella innoissani. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä miten kehoni reagoi uuteen juttuun ja lähteekö se lihas kasvamaan. Ja tietenkin myös se, pystynkö pysymään tässä lupauksessani...

No, nyt tämä on ainakin sanottu ääneen, eikä kehtaa enää perääntyä. Olen yhtä aikaa todella innoissani ja vähän huolissani. On ehkä vähän aikaista, mutta oletteko te jo miettineet uudenvuodenlupauksia? Tai onko teillä ollut edes tapana luvata mitään vuodenvaihteessa? :)

Ja toivottelen teille kaikille oikein ihanaa huomista itsenäisyyspäivää! :)

4 kommenttia:

 1. Ihan mahtava tavoite! Kuulostaa paljon fiksummalta kuin ne ainaiset laihdutuskuurit, jotka harvoin onnistuvat. Kuten sanoitkin, niin pitkä miinuskaloreilla eläminen ei todellakaan ole keholle hyväksi, ja vaikka ei heti kaikkia negatiivisia puolia huomaisikaan, niin ne saattavat kuitenkin tulla myöhemmin vastaan. Osittain puhun myös omasta kokemuksestani. Aluksi mahdollinen laihtuminen ja vähemmällä syömisellä eläminen voi tuntua ihan hyvältäkin ja siihen oloon alkaa tottua, mutta jossain vaiheessa kuitenkin tulee vastaan väsymys ja jaksamattomuus, eikä kehitystäkään tapahdu, vaan pikemminkin menee vain toiseen suuntaan.

  Muutenkin jos haluaa panostaa treenaamiseen, niin senkin puolesta riittävä syöminen on ehdottomasti suositeltavaa. Ja olisi tosiaan hienoa, jos pääsisit soveltamaan oppimaasi ihan käytäntöön :) Uskoisin, että sinulla on kaikin puolin hyvät mahdollisuudet kehitykseen ihan jo opintojesi pohjalta sekä muun treeni-innon ansiosta, joten senkin puolesta tavoite vaikuttaa erittäin hyvältä!

  Toisaalta ymmärrän hyvin myös tuon pelon riittävästä syömisestä. Tavallaan hassua, kun syöminen on yksi suurimmista nautinnoista, mutta kuitenkin myös siihen liittyy helposti ahdistusta. Toivon kuitenkin rohkeutta ja motivaatiota tähän tavoitteeseen! Varmasti hyvä lupaus myös muun hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, jälleen kerran kommenttisi sai minut kyllä niin hyvälle tuulelle! :)
   Olet kyllä ihan oikeassa! Loputtomiin ei jaksa, eikä kehitystäkään tapahdu ainaisilla miinuskaloreilla. Oletko sinä saanut nostettua energiansaantia?:)

   Todella ihanasti sanottu, että uskot minulla olevan hyvät mahdollisuudet kehitykseen. Merkitsee todella paljon kuulla tuollaista, etenkin kun on taipumusta aina epäillä itseään.
   Syömiseen tosiaan liittyy aika paljon erilaisia tunteita, eivätkä kaikki valitettavasti ole niitä positiivisia. Kiitos hurjan paljon kannustavasta kommentistasi! Olet kyllä ihana! :) <3

   Poista
 2. Mahtavaa, vanessa! Siitä se lähtee! :-) Ja jos yhtään lohduttaa niin jos liikut ym. niin tuo 2000kcal ei todellakaan lihota vaan tulee jopa tarpeeseen! ;-) Itsekin nyt huomannut että jos vetelee 10km lenkkejä niin sillon kyllä myös pitää syödä enemmän, paljonkin enemmän, ja silti paino tippuu. Tai juuri siksi! ;-) Jokaisella on tietty se oma paino ja energiankulutus ym. jonka mukaan ne kalorit pitäis sitte katsoa. Onnea loppu- ja valmiiksi jo ensivuoteenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee mikä kommentti! :) Tuo on ihan totta, että se 2000 on sekin vielä iso vaje.. Kenties jossain välissä uskaltaudun nostamaan tuostakin ylöspäin! :D
   Hyvä havainto kyllä tuo! Ja varmasti motivoi lenkkeilyyn tämä havainto! :)
   Kiitoksia tsemppauksesta ja kommentista! <3 Tsenppiä sinnekin! :)

   Poista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)