perjantai 22. joulukuuta 2017

Jouluherkkuihin suhtautuminen ennen ja nyt

Heips!

Mulla on ollut luonnoksissa jo pari kuukautta teksti siitä, miten suhtautumiseni herkutteluun on muuttunut tässä syksyn aikana. Saa nähdä, saanko alkuperäistä tekstiä koskaan ulos, mutta tässä on ainakin tällainen "jouluversio" muuttuneesta herkuttelustani :D

Viimeiset, sanotaanko nyt kolme joulua ovat olleet minulle kaikessa ihanuudessaan myös todella ahdistavat. Voin uskoa, että monet niin laihduttajat, kuin erityisesti syömisongelmista kärsivät voivat samaistua tähän ahdistukseen. Pöydät notkuvat kaikkea hyvää ja itsensä hillitseminen on lähes mahdotonta. Ja vaikka sen yhden tai kaksi päivää vallan hyvin voisikin herkutella, mutta kun se jää niin helposti päälle!
Minä olen aina tykännyt joulusta ja sen viettämisestä itsessään, mutta kuten sanottu, se on myös aiheuttanut minulle todella suurta ahdistusta jo monta viikkoa etukäteen.
Muistan eräänkin joulun, kun minulla oli vielä se vaihe, jolloin minun oli pakko liikkumalla kuluttaa kaikki herkut joita söin. Minua ahdisti ihan hirveästi ajatus siitä, että jouluna söisin, mutta en liikkuisi. Niinpä päädyin salaa omaan huoneeseeni tekemään puolen tunnin Hiit - treenin. Mieleen on jäänyt tosi hyvin se ahdistuksen tunne, kun tuntui ettei se treeni mitenkään kattaisi kaikkea joulun aikana syömääni herkkua, mutta silti oli pakko tehdä jotain. Toivoin vain, ettei kukaan saisi koskaan tietää välitreenistäni.

Tuosta seuraavina jouluina suhtautumiseni syömiseen ja liikuntaan olikin sitten muuttunut radikaalisti. Muistaakseni yritin olla marraskuun ilman mitään herkkuja, jotta sitten joulukuussa voisin syödä. Olin usein herkkulakossa myös joulukuun. Joskus onnistuin, joskus en. Joka tapauksessa joulun jälkeen kävi aina sama homma. Joulun välipäivät (tai jos olimme reissussa, niin uuden vuoden jälkeen) vietin kaiken vapaa-aikani omassa huoneessani ahmimassa jouluherkkuja. Ja usein myös päädyin ostamaan lisää herkkuja siihen päälle.
Näin jälkikäteen ajateltuna aivan hullua!
Viime vuonna en muistaakseni ihan samalla tavoin noita herkkuja vetänyt, mutta ei se syöminen tainnut ihan hallinnassakaan olla...

Sitten päästäänkin tähän vuoteen. Tietenkin joulu on vielä edessä, eikä mitään voi varmaksi sanoa, mutta jo valmistautumiseni tulevaan juhlapäivään kertoo siitä, että jotain on muuttunut! Ja miten olen valmistautunut? En yhtään mitenkään. Päin vastoin, olen syönyt joka päivä suklaata! Välillä kyllä huvittaa itseänikin, miten hassulta tämä kuulostaa... Mutta olen tosi tyytyväinen itseeni!
Joulu ei ahdista lainkaan. En usko alkavani ahmia joulusuklaita, vaikka niitä löytyisikin. En usko jumppaavani huoneessani ennen jouluruokailua, enkä usko epätoivoisena tekeväni uuden vuoden lupausta herkkulakoista ja nopeasta laihtumisesta.

Tänä vuonna ajatteluni on muuttunut todella paljon (julkaisen joulun jälkeen tiivistelmän tästä vuodesta, mistä saattaa käydä tämä ilmi). On todella ihanaa kerrankin istahtaa joulupöytään rennoin mielin. Jos ja kun olen ihan rehellinen, mietin kyllä omaa painoani. Mietin sitä, nouseeko se joulun päivinä ja mitä jos nousee. En haluaisi painoni nousevan, en todellakaan ja tavallaan pelkään että niin käy. Ja niin käy hyvin todennäköisesti. Mutta uskon pääseväni asiasta yli. Jouluna ja lomalla kuuluu nauttia elämästä ja myös niistä herkuista. Edelleen on todella vaikeaa hyväksyä se, että painoni saattaa nousta. Silti olen tänä vuonna niin paljon onnellisempi kuin muutamana aikaisempana vuotena, ihan vain siksi että uskallan syödä rennommin! Tämä on kyllä ehdottomasti paras joululahja jonka voin itselleni antaa, rentous :)

Nyt toivoisinkin, että myös jokainen teistä antaisi itselleen sen joulurauhan myös syömiseen. Mikään dieetti tai elämäntapa ei mene pilalle päivässä, tai edes viikossa. Kukaan ei liho päivän, tai vaikka sen viikon aikana. Itse olisin varmasti aikaisemmin vastannut tähän, että mitä jos sitä syö (ja ahmii) koko vuoden, eli ei ole kyse vain yhdestä päivästä tai viikosta. Niin... Se on asia, joka ei hetkessä korjaannu. Mikään rajoittaminen tai lakkoilu ei kuitenkaan tee mitään muuta kuin pahentaa asiaa. Jos en olisi itse aikaisemmin pitänyt niitä herkkulakkoja ennen joulua, en usko että minulla olisi ollut niin suurta tarvetta ahmia joulun jälkeen. Mutta tässä on aihe, jota käsittelen sitten enemmän jos joskus saan tuon aikaisemmin mainitsemani postauksen joskus kirjoitettua.
En varmaan olisi itse uskonut, jos minulle olisi sanottu että jouluna saa nauttia ruuasta, vaikka vielä viime vuonnakin. Toivon kuitenkin, että edes joku joka lukee tämän tekstin ja miettii joulunajan syömisiä, saisi tästä edes pikkariikkisen ajatuksen jyvän, että mitä jos tänä jouluna vain nauttisi siitä ruuasta ja seurasta ahdistumisen sijaan.

Nyt haluaisin toivottaa ihan jokaiselle teille aivan ihanaa ja rentouttavaa joulua! <3 Kiitos, että luette blogiani! :) <32 kommenttia:

 1. Voi kuinka ihana postaus! <3

  Alussa kuvaamasi ahdistus joulusta ja erityisesti siihen liittyvistä syömisistä on todella tuttua. Lapsena ja nuorempana rakastin jouluja, mutta siinä vaiheessa kun syömishäiriö tuli kuvioihin, niin myös joulut muuttuivat ahdistaviksi. Pelkäsin juuri niitä syömisiä, ja vaikka en olekaan mikään suuri jouluruokien ystävä, niin jo se tilanne, jossa "kuuluu" syödä paljon ja muut tuputtavat ruokaa tuntui todella ahdistavalta. Herkuista olen kuitenkin aina pitänyt, joten niitä olisin kyllä voinut syödä vaikka kuinka paljon, jos olisin vain uskaltanut - ja joinain vuosina olen kyllä vetänyt niidenkin kanssa aikamoiset överit. Ja kuten hyvin sanoit, niin se herkuttelu jää todella helposti pääll ja kun siihen tottuu, niin on vaikea palata normaalimpaan. Lisäksi pitää myös tunnustaa, että tuo salaa ja pakkomielteisesti liikkuminen sekä syömisen vähentäminen ennen joulua on myös tuttua.

  Tässä todella huomaa, kuinka paljon syömishäiriö vaikuttaa ja pilaa joulutunnelmaa. Tärkeintä olisi tietysti yhdessäolo ja muu joulutunnelma, mutta ikävän helposti se on mennyt vain ahdistumiseen syömisistä.

  Ihana kuitenkin huomata, miten suhtautumisesi on muuttunut ja miten tänä vuonna aiot nauttia joulusta ja suhtautua syömisiin rennommin. Todella hyvä ohje ja neuvo myös muille (itseni mukaanlukien).

  Kiitos taas ihanasta postauksesta ja rentouttavaa joulua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti!:)
   Kuulostaa kyllä hyvin tutulta ja hyvin kuvasit kyllä tilannetta kommentissasi! On harmillista, että niin ihana juhla kuin joulu saattaa mennä pilalle vain oman ahdistuksen takia :( Mutta ei sille tietenkään oikein mitään voi.
   Olen kyllä itsekin yllättynyt tästä isosta muutoksesta ajattelussa! Toivottavasti sinäkin pystyt nauttimaan tänä vuonna jouluruoista ja joulusta ilman ahdistusta!
   Paljon kiitoksia jälleen kommentista! Ihanaa joulua sinullekin!😊❤

   Poista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)