tiistai 14. marraskuuta 2017

Kaloreita ylöspäin

Heippa!

Kuinka teidän viikkonne on lähtenyt käyntiin? Tällä viikolla pidän treeneistä vähän kevyempää viikkoa. Ainut ongelma on se, että minun on tosi vaikeaa saada itseni lähtemään ollenkaan jos tiedän tekeväni vain kevyen treenin.

Jälleen kerran sivuan sitä, että aion nyt keskittyä siihen treenitulosten nostamiseen. Olen kyllä tätä hokenut kyllästymiseen asti ja ehkä eniten siksi, että yritän vakuuttaa itseni siitä että se on totta. Edelleenhän se painonpudotus on minulle niin kovin tärkeä juttu. Nyt siinä on pientä edistystä tullutkin vihdoin :)
Katsoin eilen yhtä videota, jossa sanottiin (en muista sanatarkkaan mutta jotenkin näin), että toivottavasti kukaan nainen (tai miksei mieskin) ei tosissaan elä 1500 kalorilla päivässä vain pysyäkseen hoikkana. Ja toivottavasti kukaan ei vapaaehtoisesti elä sellaisessa sumussa kuin mitä liian vähäinen syöminen aiheuttaa. Sellaisessa tilanteessa ei välttämättä edes tiedä, että miltä tuntuisi oikeasti syödä tarpeeksi, miten paljon sillon jaksaisi tehdä ja mennä. 
Kuten sanottu, en muista sanatarkkaan, mutta tällainen pointti siinä oli ja tämä puhutteli minua todella syvästi. 
Myös poikaystäväni kysyi minulta viime viikolla, että olenkohan kertaakaan seurustelumme aikana syönyt yli 2000 kaloria, jos herkkupäiviä ei lasketa. 
Niin... ensimmäinen reaktioni oli, että tottakai olen! Mutta tarkemmin mietittyäni en olekaan varma. Olenkohan kertaakaan, tai jos olen niin erittäin harvoin syönyt kunnon ruokaa kulutuksen tasolle. Aika huolestuttavaa oikeastaan. 
Onko siis ihmekään, jos penkkitulos ei koskaan nouse ja aina pienenkin tauon jälkeen salipainot ovat tippuneet? Ei ole. 

Olen tosiaan elänyt miinuskaloreilla niin pitkään, että en tiedä miltä tuntuisi jos keho saisi päivittäin riittävästi energiaa ja nimenomaan hyvistä lähteistä. Olisikohan minulla paljon parempi fiilis? Ja edelleen, vaikka söisin edes sen 2000 kaloria päivässä, jäisin silti reilusti miinuksille treenipäivinä varsinkin. 

Onneksi satuin katsomaan tuon videon ja kuulemaan tuon lausahduksen. Se oli nimittäin erittäin silmiä avaava! Tuon oivalluksen innoittamana päätin nyt kiinnittää huomiota riittävään energiansaantiin laskemalla kaloreita. Ja tällä kertaa ei siksi, että haluaisin jäädä miinukselle, vaan koska haluan syödä enemmän! 
Käytän siis Lifesum - nimistä sovellusta kaloreiden laskemiseen, sitä voin todellakin suositella! En kyllä suosittele kaloreiden laskemista yleisesti, koska siitä voi tulla todella ikävä ja huono kierre pahimmillaan. Olen itsekin tuossa kierteessä ollut ja sitä en tosiaankaan suosittele. Jos nyt kuitenkin on tarve, niin tuo sovellus on hyvä :)


Kuvakaappaus Lifesum - sovelluksesta eiliseltä. Huom! Kuva otettu kesken päivän :)


Minulla oli sovelluksessa valmiina painonpudotukseen tarkoitetut kalorit, mutta nostin nyt niitä. Ajattelin, että voisin pikkuhiljaa nostaa kaloreitani, viikko kerrallaan. Heti ei kannata miinuskaloreilta ponnahtaa sinne kulutuksen tasolle, koska keho voi mennä sekaisin ja alkuun varastoida rasvaksi energiaa, vaikka se ei vielä kulutukseen yltäisikään.Muistan kuinka joskus aikaisemmin aina mietin, miten kivaa olisikaan jos "saisi" syödä paljon enemmän. Nyt huomaankin, että se enemmän syöminen onkin yllättävän vaikeaa! Siksi joudunkin nyt hetken seuraamaan syömisiäni sovelluksen avulla, sillä muuten jään aina tosi suurille miinuskaloreille. Vaikka kaloreiden laskeminen tuttua onkin, minun on silti vaikeaa laskea niitä realistisesti eikä yläkanttiin itselleni. Sovelluksesta katsoessa en myöskään voi selitellä itselleni mitään, vaan saan ihan oikeita todisteita syömisteni määrästä.
Tässä taas huomaa kyllä ison edistyksen, kun en koe minkäänlaista ylpeyttä vähäisestä energiansaannista. Päin vastoin, hävettää että syön itse noin vähän vaikka minun pitäisi tietää nämä asiat. Myöskään kaloreiden nostaminen ei kuulosta enää täysin kauhistuttavalta ajatukselta niin kuin ennen.
En silti voi esittää, että kaloreiden nostaminen olisi helppoa. Herkästi tulee sellainen olo, että tekisi jotain hyvin kiellettyä kun syö tavallista enemmän. Teen parhaani päästäkseni näistä huonoista ajatusmalleista eroon. Tässä on taas yksi iso askel eteenpäin :)

Edelleen tahdon siis että paino tippuu sellaisen viitisen kiloa, mutta eiköhän se tipu vähän vähemmälläkin kalorivajeella. Tuohon tavoitteeseen on kuitenkin sen verran vähän matkaa, että voin jo alkaa huoleti nostamaan kaloreita vähän korkeammalle jo nyt. Paino sanalla vähän, sillä tuo nostaminen todellakin tapahtuu hitaasti ja rauhallisesti, jotta pääni ehtii mukaan.

Toivotaan, ettei tämä ole taas niitä projekteja ja oivalluksia jotka unohtuvat yhtä nopeasti kuin tulevat mieleenkin. Uskon, että tämä voi olla todella hyvä juttu jos vain onnistun pysymään tässä ajatuksessa, enkä taas innostu tavoittelemaan sitä painonpudotusta "hinnalla millä hyvänsä"!

Mukavaa viikkoa kaikille teille!<3

2 kommenttia:

 1. Olipa taas hyvä postaus! Hienoja oivalluksia ja todella fiksua tekstiä :)

  Itselleni on todella tuttua elää päivä liian vähillä kaloreilla, mikä johtaa sitten helposti ahmimishimoihin myöhemmin. Joskus pidin jonkinlaisena rajana 2000 kaloria päivässä eli sen verran saisi syödä, mutta ei enempää. Kuitenkin arvioin syömisiäni ikään kuin kaiken varalta yläkanttiin, jolloin käytännössä energiansaanti jäi luultavasti liian vähäiseksi. Silloin kyllä laihduinkin, mutta en mitenkään terveesti, eikä jaksaminen todellakaan ollut hyvä, joten en suosittele seuraamaan esimerkkiä. Tällä hetkellä en varsinaisesti laske kaloreita, mutta jonkinlainen kaloritietoisuus on kuitenkin jäänyt sen verran vahvasti mieleen, että välillä tulee aina arvioitua hiukan tilannetta. En ole kuitekaan koskaan laskenut mitenkään tarkasti, joten tässä on juuri vaarana ne väärät arvioit.

  Kuten hyvin sanoitkin, niin kaloreiden laskemisesta tulee helposti ikävä pakkomielle, mutta tämän kirjoituksen perusteella suhtautumisesi vaikutti todella fiksulta, ja tuo sovellus toimii varmasti hyvin tässä tarkoituksessa. Muutenkin ihailtava tavoite, joka varmasti tukee hyvin muita tavoitteita. Olen itsekin huomannut, että salilla todella jaksaa paremmin, kun syö kunnolla, ja toisaalta taas kun syömiset eivät ole kunnossa, niin tuloksetkin ja jaksaminenkin laskee selvästi. Toisaalta taas tulosten nouseminen toimii edelleen hyvänä motivaationa parempaan syömiseen, kun haluaa oikeasti jaksaa enemmän.

  Mahtava asenne ja hieno tavoite! Tällä on hyvä jatkaa eteenpäin :)

  VastaaPoista
 2. Jee, miten mukavaa kuulla palautetta ja erityisesti näin positiivista sellaista!😊

  Kuulostaa kyllä että tässä(kin) asiassa meillä on aika samanlaisia kokemuksia. Minullekin on kyllä tuttu tuo kaloriraja ja silti kaiken laskeminen niin yläkanttiin kuin mahdollista. Kaloritietoisuus on kyllä vähän sellainen juttu, että siihen kun kerran oppii niin siitä ei opi koskaan pois :/ Mutta onneksi siihenkin voi oppia suhtautumaan järkevämmin :)

  Täytyy kyllä pitää huolta että tuota sovellusta ei kuitenkaan käytä liikaa, ettei vahingossa ajaudu huonoon kierteeseen.
  Ja olet oikeassa, hyvin syöminen toimii kyllä tavallaan motivaationa salille ja tulosten nouseminen puolestaan hyvin syömiselle! Onkin mielenkiintoista nähdä, onko tällä kalorien pienellä nostamisella mitään vaikutusta treeniin.
  Kiitos kun kommentoit Anne!❤

  VastaaPoista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)