maanantai 25. syyskuuta 2017

Herkkupäivä on aina herkkupäivä...

Moi!

Ärsyttää kun en osaa hillitä itseäni! Joka viikko on sama homma...
Minullahan on nyt ollut tavoitteena tässä pitää kerran viikossa aina herkkupäivän ja muina päivinä yritän parhaani mukaan pysyä ruodussa. Olen huomannut että tämä toimii minulla aika hyvin. Tai ainakin aikaisemmin ajattelin niin...

Mikä sitten on ongelma? Ongelma on varmaan aika yleinen niille, jotka pitävät harvemmin herkkupäiviä. Ei kerran viikkoon edes ole hirveän harvoin, mutta silti :D
Maistoin lauantaina uutta (?) suklaamoussea. Oli hyvää :)
Silloin kun niitä herkkuja saa syödä, en osaa hillitä itseäni ollenkaan, vaan syön koko viikon edistyksen pois! Ja ihan oikeasti, syyskuun aikana painoni on pysynyt koko ajan suunnilleen samoissa lukemissa. Joka perjantai se on ollut vähemmän kuin maanantaina ja olen ollut jopa tyytyväinen, mutta sunnuntaina paino on taas noussut vähintään entiselleen!

Välillä olen pystynyt olemaan aika hyvinkin kohtuudessa lauantaina ja olen huomannut, että eihän se niin vaikeaa olekaan. Sitten sunnuntaina tulee kuitenkin syötyä ihan liikaa ja huijattua itseä syömällä jotain, mikä ei ole niin rasvaista tai sokerista, mutta kuitenkin hyvin energiapitoista. Tai no, myönnettäköön että on usein tullut syötyä ihan "oikeita" herkkujakin silloin sunnuntaisin.
En tiedä kumpi on pahempi, syödä lauantaina suurempi määrä herkkuja ja sunnuntaina palata ruotuun, vai että syö sekä lauantaina että sunnuntaina jonkun verran. Lopputulos on kai aika sama, eikä kumpikaan vie mihinkään. Viime viikonloppu on hyvä esimerkki, kun söin ihan kunnolla sekä lauantaina että sunnuntaina. Lienee sanomattakin selvää että paino on noussut, enkä edes halua tietää mitä se nyt on!

En haluaisi luopua viikottaisesta herkkupäivästäni, koska se on tosiaan ollut minulle ihan sopiva väli herkutella. Kun vaan muistaisi omat tavoitteensa myös silloin kun sitä hyvää on nenän edessä! Tylsää olla jatkuvasti samassa tilanteessa. Jos tavoitteena olisi painon ylläpito, tämä olisi oikein sopiva juttu, mutta kun ei ole.
Koska olen normaalipainoinen, ne kilot jotka haluan pois ovat vielä tiukemmassa ja vaativat oikeasti järkevää tekemistä. Haluaisin pitää kerran viikkoon herkkupäivän, syödä silloin vain vähäsen ja sitten sunnuntaina palata taas ruotuun. Niin kai se pitäisi tehdä. Jos vaan omaisi vähän paremman itsehillinnän!

Lauantain herkkuja... vohveleita, Subwayn puolikas leipä, suklaalevy...
Nyt ajattelin viikon tai kaksi kokeilla sellaista, että en pidä herkkupäivää, vaan syön suklaapatukan tai kaksi silloin kun siltä tuntuu. En anna itselleni lupaa ihan joka päivä syödä, esimerkiksi kolme kertaa viikkoon. Viime viikon harrastin tätä oikeastaan tahattomasti ja ihmeekseni huomasin sen toimivan! Olenhan kesästä lähtien enemmän tai vähemmän elänyt tätä "yksi herkku päivässä"- ideologiaa. Nyt erona on vain se, että se herkku saa oikeasti olla herkku :)
Pidemmän päälle en usko tällaista noudattavani, koska tykkään siitä kun yhtenä päivänä saa syödä hyvällä omatunnolla enemmän. Yritän kuitenkin nyt jättää isommat herkkupäivät pariksi viikoksi pois ja katsotaan tuleeko edistystä vai ei! On hassua, miten aina on muka niin päättäväinen ja valmis tekemään oikeita juttuja, mutta jos herkkuja on tiedossa niin kaikki järkevä ajattelu tuntuu katoavan! :D Usein käsketään kysymään itseltään ennen herkkujen syöntiä "haluanko tätä oikeasto" tai "haluanko mieluummin nämä herkut kuin sen unelmavartalon". Niissä sokerihimoissani vastaus tuntuu aina olevan se herkku!

Sitten pieni niksi mitä viime viikolla kokeilin ja aion nyt jatkaa. Olette saattaneet aikaisemminkin täältä blogista huomata, mutta tykkään pilkkoa asioita :D Pilkon proteiinipatukat ja nykyään, jos mahdollista, myös suklaapatukat! Esimerkiksi Royal-patukat ovat tähän hyviä; saan 12 palan sijasta yli 30! :D
Nyt toivon todellakin että tämä viikko olisi edellistä parempi! Viikonloppuna on tiedossa matkustaminen kotipaikkakunnalle ja pääsen tutulle vaa'alle ja näen mitä oikeasti on tapahtunut...

Olen tätä samaa asiaa kai useamminkin miettinyt, mutta nyt kun se on taas pinnalla, niin millainen "herkuttelusysteemi" teillä on? Syöttekö silloin kun huvittaa, vai kerran viikkoon vai miten? :)
Mukavaa viikkoa!

4 kommenttia:

 1. Onpa taas tuttua! Kun olen pitänyt herkkupäiviä viikonloppuisin, niin yleensä se on tarkoittanut sitä, että silloin otetaan kaikki irti. Nyt en ole vähään aikaan pitänyt erikseen herkkupäiviä, vaan käytännössä syön herkkuja päivittäin, ja usein aika paljonkin - tapa josta on vaikea päästä eroon. Näin tulee varmaan määrällisesti syötyä vielä enemmän kuin jos rajoittaisin vain yksittäisiin päiviin viikossa, mutta en ole edes jaksanut yrittää muutosta.

  Paras tietysti olisi, jos osaisi syödä fiksusti muutenkin, eikä tarvitsisi miettiä herkkuja erikseen, mutta käytännössä se onkin paljon hankalampaa. Joka tapauksessa voin hyvin samastua tuohon, mistä kirjoitit.

  Tuo paloittelusysteemi on tosiaan hyvä, koska silloin riittää tavallaan enemmän syötävää, ja tämän takia olen myös itse harrastanut sitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas taas mukavaa että ei ole ongelman kanssa yksin!<3 Olen itsekin pikkuhiljaa siirtymässä enemmän tuohon päivittäin syömiseen. Siinä vaan on juuri se riski, että tapa jää pahasti päälle ja joka päivä on saatava sitä jotain herkkua :/ Tärkeintä on kuitenkin, että se oma tapa herkutella sopii itselle. Ymmärrän hyvin tuon tunteen, että ei jaksa yrittää muutosta, jos asia sinua kuitenkin häiritsee niin kenties joku muu tapa herkutella olisi sitten parempi?:) Helpommin toki taas sanottu kuin tehty...
   Niinpä, olisi tosi hyvä jos fiksusti syöminen tulisi "luonnostaan" ja herkuttelu siinä ohella kuin itsestään. Kuten sanoit, käytännössä tämä on hankalampaa.
   Haha, hauskaa että joku muukin paloittelee! En ole aikaisemmin törmännyt muihin jotka tätä tekevät! :D On kyllä aina niin kiva kun jaksat kommentoida! Kiitos Anne<3

   Poista
 2. Herkkupäivät olen määritellyt niin, että pidän 1-2 herkkupäivää viikossa ja päivät ovat puhtaasti valinnaisia (eli ei kohdistu tiettyihin viikonpäiviin. Välillä toki lipsuu ja silloin omatunti soimaa. Mun herkkupäivät sisältävät yleensä pitsaa ja punkkua tai suklaata ja punkkua tai etikkasipsejä jonkun limsan/ vichyn kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä hyvältä ja sopivan rennolta! Pitsa ja suklaa kuuluvat kyllä minunkin herkkulistalleni! :P
   Kiitos kun kommentoit! <3

   Poista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)