sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

"Huomenna"

Moi!

Okei. Nyt minä kirjoitan tästä viikosta. Ei ole mennyt putkeen nimittäin! Olen vältellyt tätä tekstiä viimeiseen asti, koska eihän sitä koskaan ole mukavaa kirjoittaa jos menee huonommin!
Tällä viikolla nämä aiheet näköjään pyörivät tässä blogissa taas tämän ahmimisen/liikaa syömisen ympärillä. Siksi kirjoitankin tämän sunnuntaina, että ehkä ensi viikko voisi sitten alkaa puhtaalta pöydältä.


Jos luitte maanantain postauksen, niin muistatte ehkä kuinka hihkuin kun pystyin ahmimishimoistani huolimatta olemaan ahmimatta. Söin kuitenkin herkkuja ja olin siitä ihan hyvillä mielin. No, tuosta maanantaista kuitenkin lähti jonkunasteinen alamäki... Nimittäin olen sen jälkeen syönyt jokainen päivä herkkuja. Nyt siis kokonaisen viikon. Tai sunnuntainakin söin herkkuja, mutta silloin ei vielä ollut tarvetta ahmia ja se oli ihan sallittua herkuttelua.
Viime postauksessa juuri kerroin ahmimisen ja liikaa syömisen eroista ja sanoin, että tiedän oikeastaan aina kumpaa itse milloinkin "harrastan". No, nyt raja on kuitenkin hieman häilyvä ja sanoisinkin, että olen syönyt liikaa kaikkina muina päivinä, paitsi torstaina jolloin ahmin.
Maistoin sentään itselleni uutta jäätelöä, mikä oli yksi kesän tavoitteistani!
Kun tällainen huono putki iskee pitkästä aikaa, on olo vähän hämmentynyt. Miten sitä pitikään toimia? Ensimmäinen ajatus on se tuttu ja turvallinen: nyt sitten syön seuraavat päivät tosi vähän! Sorruinkin jo ostamaan yhden ateriankorvikesmoothien. Nyt tarkemmin asiaa ajateltuani, syön sen ehkä välipalana tai jonkun muun kanssa. Ihan turhaa olisi nyt alkaa nipistää ruuista ja sortua jälleen samoihin virheisiin kuin ennenkin. Se ei ole kuitenkaan mihinkään koskaan johtanut!

Nyt aion ensinnäkin kovasti yrittää, että en menisi puntarille. Paino on noussut, tietenkin. Ehkä nyt on parempi että antaa ensin turvotuksen laskea ja sitten, jos sittenkään astuu sinne vaa'alle. Sen jälkeen olen ajatellut yrittää ottaa taas salitreenit arkeen mukaan ja alkaa syömään säännöllisesti. Ikävää nimittäin myöntää, mutta olen korvannut herkuilla aterioita, mikä on ehkä pahinta mitä voi tehdä...

Tämän päivän aloitin leivällä ja kananmunalla

Jos jotain hyvää tästä viikosta pitää sanoa, niin olen saanut kilometrikesäkuuhun huiman määrän kilometrejä kasattua! Tekstin lopusta löytyy tämänhetkinen tulokseni eriteltynä päiville, joten muistakaahan kurkata se loppuun. Liikunta ei siis ole onneksi jäänyt, kiitos koiran hoitamisen. Aina on ollut pakko lähteä lenkille vaikka ei ehkä huvittaisikaan!

Okei miksi näin kävi? Miksi söin joka päivä herkkuja, vaikka tiesin että en saisi. Suurimmalta osin en tunnistanut ahmimisen piirteitä syömisestäni, joten nyt kyse oli eniten siitä kuuluisasta itsehillinnän puutteesta. En tiedä, söinkö johonkin tunteeseen. En ainakaan tunnista mitään tunnetta. 
Tämän viikon ajatus onkin ollut "huomenna palaan ruotuun". Siis joka päivä... Sunnuntaina sanoin tuon itselleni ensimmäisen kerran ja tänään toistelen tuota samaa jälleen. Huomenna.

Tämä on varmaan aika tuttu ajatus painonpudottajille. Kun kerran on sortunut, on helppoa pysyä siinä epäonnistumisen kierteessä ja hokea itselleen, että seuraavana päivänä aloittaa taas uudestaan. Huominen tuntuu olevan monelle laihduttajalle (myös itselleni) joku maaginen päivä, jolloin kaikki kääntyy hyväksi ja elämäntapamuutos jatkuu/alkaa ja sujuu kuin vettä vaan siitä eteenpäin. 
Harvemmin noin kuitenkaan käy, eikä tarvitsekaan.

Olen ainakin itse uskonut tuohon huomiseen koko ajan. Huomenna ihan varmasti palaan taas ruotuun! Sanoin niin sunnuntaina, maanantaina, tiistaina, keskiviikkona, torstaina, perjantaina, lauantaina ja tänään sunnuntaina.
Jotenkin sitä kai oikeuttaa sen herkuttelun sillä. "Kyllä minä vielä tänään saan herkutella, kun kuitenkin olen huomenna taas jatkamassa oikealla polulla". Kuulostaako tutulta? 
Omasta kokemuksestani voin kertoa, että useimmiten kun itselleni hoen tuota huomenna aloittamista, en kuitenkaan aloita seuraavana päivänä, kuten tällä viikolla on saatu huomata. Se on vain yksi tekosyy muiden joukossa.
Nytkin ajattelen, että menen vielä tänään kauppaan ja huomenna en sitten enää herkuttele! Mutta miksi pitää aina odottaa huomiseen? Miksei voi aloittaa juuri nyt. Ottaa itseään niskasta kiinni ja todeta, että se huomenna aloittaminen on pelkkä tekosyy!
Vaikka nytkin sanon huomenna lopettavani herkuttelun, niin sanoinhan niin myös viikko sitten. Tätä kierrettä voi jatkaa ikuisuuden ja valehdella itselleen. 
Painonhallinnan tai laihduttamisen ei tarvitse tarkoittaa kuitenkaan kokonaan luopumista. Kyllähän niitä herkkuja saa syödä, kunhan vaan ei joka päivä. 

Tällä viikolla olen taas kerran huomannut, miten väsyneeksi, ärtyisäksi, turvonneeksi ja laiskaksi tämä herkuttelu on minut taas saanut! En vaan käsitä mikä siinä sokerissa niin koukuttaa!!

Tulipas ehkä sekavin teksti koskaan! :D
Mutta nyt olen taas vuodattanut sydämeni teille tänne ja toivon mukaan voin NYT (ei huomenna) jatkaa parempaa rataa. Ja kyllä, mieli tekee ihan hirveästi mennä sinne kauppaan ja ostaa VIELÄ TÄNÄÄN herkkuja! Katsotaan miten käy, yritän parhaani!

Ja nyt loppuun vielä kilometrikesäkuun tähän asti kerätyt kilometrit! Alkuun ajattelin, että 400km on lähes mahdoton tavoite... Nyt olen todennut, että ei se välttämättä olekaan sitä. Olenhan nyt jo aikataulusta edellä. Yllättävän paljon kertyy kilometrejä kuin huomaamatta, kun kulkee joka paikkaan pyörällä. 
Olen pyöristänyt kilometrit. Osan olen mitannut Sportstracker - sovelluksella ja osan arvioinut aikaisemmin mitatun perusteella. Olen liikkunut pyöräillen ja koiran kanssa kävellen. 
Tästä lähtien noita kilometrejä ei kerrykään niin paljoa, kun koiraa ei enää tarvitse ulkoiluttaa. Hyvä siis, että tällä viikolla keräsin "ylimääräisiä" kilometrejä!
Sain Sportstrackerin viikon tavoitteen täyteen jo maanantaina!:D

Torstai 1.6. 15,5km
Perjantai 2.6. 13km
Lauantai 3.6. 11km
Sunnuntai 4.6. 13km
Maanantai 5.6. 17km
Tiistai 6.6. 27km
Keskiviikko 7.6. 25km
Torstai 8.6.  10km
Perjantai 9.6. 27km
Lauantai 10.6. 13km

Yhteensä: 171,5km

Huh, olen yllättynyt! Nyt tahti kuitenkin vähenee, koska en enää hoida koiraa jolloin päivän aikana ei tule käveltyä noin paljoa. Myös työmatka pienenee, kun palaan taas kotiin. Olisipa kiva tietää, paljonko energiaa on kuluttanut näillä kilometreillä! 

Yhden lenkin tilastot
Olipas mukavaa lopettaa tämä postaus kuitenkin jonkun hyvän uutisen merkeissä! Nyt oikein mukavaa sunnuntaita kaikille! 

Seuraavassa postauksessa kuulettekin minusta muutaman faktan, kun toteutan Lennun minulle asettaman haasteen!

2 kommenttia:

 1. Voi kuinka tutulta kuulostaa tuo "huomenna"-ajattelu! Olen myös vaikka kuinka monta kertaa päättänyt, että huomenna alkaa parempi elämä, mutta lähes aina se toteuttaminen siirtyy sinne ikuiseen "huomiseen".

  Vaikka kaikki ei olisi mennytkään ihan putkeen, niin arvostan kovasti rehellisyyttäsi ja rohkeutta kertoa myös epäonnistumisista (tai ainakin siltä tuntuvista jutuista). Se tuo mukavaa inhimillisyyttä ja samaistumispintaa tähän blogiin. Ihanaa siis että kirjoitat sekä onnistumisista että vaikeammista hetkistä <3

  Oli kuitenkin myös mukava huomata, kuinka fiksusti osaat ajatella tilanteesta huolimatta. Vaikka tekisikin mieli yrittää "korjata" tilannetta syömällä vähemmän, niin todennäköisesti se vain ylläpitää kierrettä, kuten onneksi tiedätkin :)

  Lisäksi kilometkimäärä näytti ihan mahtavalta! Olet todellakin liikkunut paljon, mikä myös osaltaan lisää kulutusta ja tasapainottaa syömisiä. Ihailtava määrä kilometrejä, joten toivottavasti osaat olla iloinen niistä ja ehkä ne toimivat myös hyvänä kannustimena alkavaan viikkoon! Toivotan siis kaikin puolin hyvää huomista ja tsemppiä tavoitteisiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuo huomenna-ajattelu on kyllä tosissaan ihan itsensä huijaamista. Se huominen aina tulee, mutta mitään ei silti meinaa tapahtua!

   Kiitos paljon sanoistasi, välillä tekee mieli vaan unohtaa epäonnistumiset ja jättää kertomatta niistä, mutta juuri tällaiset kommentit saavat uskaltamaan ja haluamaan kertoa myös niistä huonommista hetkistä :)

   Olen kyllä itsekin hieman yllättynyt tuosta kilometrimäärästä, joka on kertynyt! Nyt kun vaan ei loppukuuksi ihan laiskistuisi :D Kiitos kovasti ja mukavaa päivää sinne! :)

   Poista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)