torstai 4. toukokuuta 2017

Älä laihduta!

Moikka!

Tällä viikolla on päivä, johon osallistumista olen suorastaan odottanut. Viime vuonna kuulin ensimmäistä kertaa Syömishäiriöliiton vuosittain järjestämästä Älä laihduta - päivästä ja lähdin heti mukaan. Tämä päivähän on siis 6.5. eli tämän viikon lauantai. Minusta tämä on ideana vaan niin hyvä ja tärkeä asia.

Kuten sanottu, kyseessä on siis Syömishäiriöliiton, eli  SYLI ry:n ja sen jäsenyhdistyksien järjestämä päivä ja tapahtuman nimi kertoo varmaan kaiken olennaisen. On siis tarkoitus, että edes yhtenä päivänä ihmiset unohtaisivat laihduttamisen ja arvostaisivat omaa kehoaan sellaisenaan kuin se on. Tänä päivänä myös muistetaan syömishäiriöön sairastuneita. Linkkaan tähän sivun, josta voitte käydä lukemassa lisätietoja. 
Kuten tiedätte, oma laihdutustarinani on mitä on. Viimeiset neljä vuotta olen ihan todella heittänyt hukkaan vain siksi, että minulla on ollut pakkomielle tietynlaisesta kehosta. Voi kunpa olisin silloin neljä vuotta sitten tiennyt mihin ryhdyn. Jos voisin palata ajassa taaksepäin, niin en kyllä ikinä alkaisi pudottamaan painoa. Se on ihan varma juttu.
No, tässä ollaan ja jos jotain positiivista on omasta laihdutusmatkastani sanottava, niin se on ollut todella opettavainen ja sen myötä olen jopa löytänyt mahdollisen tulevan ammattini.

Palataan vielä hetkeksi viime vuoteen, kun osallistuin ensimmäistä kertaa tähän Älä laihduta - päivään.
Viime vuonna kirjoittamani postauksen voit lukea tästä, tai sitten tuolta sivupalkin suosituimmista teksteistä. Tämä on nimittäin edelleen blogini kaikista luetuin postaus.

Tässä muutama lainaus tuosta teksistä:

"Vaikka minulle on sanottu samaa asiaa jo pitkään, en ole suostunut asiaa ymmärtämään: niin kauan kun yritän laihduttaa, en parane mieleltäni ja niin kauan kun ajatusmaailmani on tämä kuin se on, en laihdu."

"Laihduttaminen, tai sen yrittäminen on minulle nykyään jo elämäntapa. Olen tottunut välttelemään kaloreita, potemaan suklaasta huonoa omatuntoa ja ravaamaan puntarilla. Millaista elämää se on? Ei ainakaan sellaista mitä haluan elää loppuelämäni! Siksipä aion lopettaa laihduttamisen."

Jopa omasta mielestäni tuo on oikeasti hyvä postaus! Siinä on todella paljon hyviä pointteja. Eihän tuo yläpuolella kuvattu ole sellaista elämää, jota minä haluaisin elää. Ei todellakaan. 
Mikä ihme siinä sitten on, että minä edelleen laihdutan!? Kokonainen vuosi on mennyt ja tuon kirjoituksen kohdalla jopa tosissani päätin lopettaa laihduttamisen. Ja niin kuin arvelinkin, niin laihduttamisen lopettaminen pudotti muutaman kilon heti, koska lopetin stressaamisen ja ahmimisen samalla.
Silti ei mennyt kauaakaan, kun sorruin takaisin vanhoihin tapoihini. 
Valitettavasti laihduttaminen on minulle elämäntapa. On hyvin vaikeaa kuvitella elämää, jossa painolla ja kaloreilla ei olisi minuun niin suuri vaikutus. 
Se ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi minun loppuelämäni. Tänä vuonna en lupaa lopettaa laihduttamista. En ainakaan kuin seinään. Olen jo nyt päässyt niin paljon eteenpäin ja aion jatkaa hyvää onnistumisen kierrettäni tästä eteenpäinkin. Jonain päivänä voin ihan rehellisesti sanoa hyväksyväni kehoni sellaisena kuin se on. 
Sen minä kuitenkin lupaan, että lauantaina, eli virallisena Älä laihduta - päivänä minä en laihduta. Päivän kunniaksi aion nauttia kehostani ja siitä, mihin se pystyy ja miten paljosta se on kanssani selvinnyt. Se, että en laihduta ei tarkoita että minun pitäisi heti herkutella tai ahmia. Tässä päivässä ei ole kyse siitä. Toivottavasti tulevaisuudessa voin elää tämän ajatuksen mukaan vaikka joka päivä.
Aivan liian usein se unohtuu, mutta minä kyllä oikeasti rakastan kehoani ja haluan että se voi hyvin. Rakasta sinäkin omaasi ja unohda laihduttaminen ja sen ajatteleminen edes yhdeksi päiväksi. Minusta tämä Älä laihduta - päivä on niin tärkeä asia ja idea. Kiitos sille tai niille, jotka ovat tämän keksineet!

Tässä alla on vielä painorauhan julistus, jonka kopioin täältä.

PAINORAUHAN JULISTUS 

Tämä julistus on ilosanoma jokaiselle, joka tuntee 
epävarmuutta siitä, kelpaako maailmaan sellaisena kuin on.

Sen sijaan, että ottaisin omakseni ulkopuolelta tulevia määritelmiä tai vertaisin itseäni muihin, voin aloittaa päiväni kysymällä itseltäni, mitä minulle todella kuuluu ja mitä tänään tarvitsen? 

Olen oivaltanut, että elämäni on liian arvokas heitettäväksi 
hukkaan uskomalla ympärillä metelöiviä arvostelevia ääniä. 

Mieluummin määrittelen itse, mikä on minulle parhaaksi. 
Olenhan itse oman itseni paras asiantuntija.

Haluan opetella katsomaan itseäni lempeämmin. 
Joka päivä on mahdollisuus kasvaa oman elämäni sankariksi. 
Se, ettei yritä muuttaa itseään vastaamaan jonkun muun luomia normeja, vaatii rohkeutta ja 
viisautta enemmän kuin yhdenkään ulkopuolisen vaatimuksen täyttäminen.

Myös Sinulla on oikeus hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet.
Myös Sinulla on oikeus nauttia elämästä. 
Sinulla on oikeus päättää, miltä näyttää ylläsi kauneus ja miltä tuntuu kehossasi hyvä olo. 

Sinulla on oikeus kuulla oman äänesi sanovan, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. 
Sinulla on oikeus pysähtyä kuulemaan, mitä kehosi kaipaa.
Sinulla on oikeus tehdä itsellesi hyvää syömällä sopivasti kehosi kaipaamaa ruokaa. 
Sinulla on oikeus liikkua ilosta. Sinulla on oikeus pyytää apua. 
Ja Sinulla on oikeus muuttua ja kasvaa. 

Tämä päivä on juhla jokaiselle arvokkaalle, 
kauneuden ja elämän erilaisuuden juhla, juhla oikeudelle olla sellainen kuin on. 
Näillä sanoilla julistan Painorauhan -rauhan olla omankokoisensa! 

Susanna Raitamäki, Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry 2010 


2 kommenttia:

 1. Hei! Tekstisi oli kuin omakirjoittamani! Itse taistelen saman asian kanssa, voiko laihduttamisen lopettaa tai miksi mikään mitä olen saavuttanut itselleni ei riitä minulle? Jotenkin lohduttavaa kuulla että joku muukin taistelee tämän asian kanssa <3 Voimia vääntöön!

  Nora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nora!
   Laihduttamisen lopettaminen on kyllä oikeasti todella haastavaa. On vähän ristiriitaista, että aina puhutaan miten laihdutuksen tulisi olla elämäntapamuutos. Joskus siitä tulee kuitenkin elämäntapa, niin kuin ilmeisesti meille molemmille on käynyt. Siitä ikuisesta laihduttamisesta pois oppiminen ei sitten olekaan niin helppoa.
   On kyllä lohduttavaa kuulla, että en ole yksin ajatuksieni kanssa. Toivottelen myös voimia takaisin ja mukavaa kevättä! Kiitos kommentista! <3

   Poista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)