perjantai 27. tammikuuta 2017

Personal trainer, joka ei osaa edes itse laihduttaa?

Moi.

Tästä aiheesta mun on pitänyt kirjoittaa todella todella pitkään. En tiedä, miksi en ole saanut kirjoitettua tästä aikaisemmin, mutta nyt on pakko avata ajatuksiani.

Olen kertonut, että opiskelen liikunta-alalla. Sen kummemmin tätä avaamatta, minulle on ollut koko ajan selvää, että olen tällä alalla koska haluan työskennellä personal trainerina. Toki tuohon ammattiin on lyhyempiäkin teitä, mutta tämä valitsemani polku sopii minulle todella hyvin, koska haluan monipuoliset valmiudet liikunta-alan tehtäviin, enkä pelkästään siihen pt:n hommaan.
Personal trainerina en ole ajatellut toimia loppu elämääni, aion vielä kouluttautua lisää. Näin alkuun se on kuitenkin toiveammattini.


Tämäkin meni ääntä kohti viime viikolla, vaikka piti olla herkkulakko. Missä itsehillintäni :(
Miksi personal trainer?
On monia syitä, miksi haluan toimia juuri pt:nä. Ensimmäinen asia on se, että olen jo pitkään ollut todella kiinnostunut ravintoon ja liikuntaan liittyvistä asioista. Haluan oppia koko ajan lisää ja jakaa tietoa myös muille. Kiinnostukseni liikuntaan on tullut ihan pienestä pitäen, mutta ravinnosta kiinnostuin oikeastaan vasta silloin, kun päätin aloittaa laihduttamisen.
Haluan auttaa ihmisiä saavuttamaan tavoitteitaan ja haluan olla auttamassa ja näkemässä hienoja henkisiä ja fyysisiä muutoksia.
Saan itsekin todella paljon motivaatiota muiden onnistumisista.
En oikein osaa pukea edes sanoiksi mitkä kaikki asiat minua tällä alalla kiinnostaa. Viime aikoina olen päässyt erityisen läheltä näkemään ja kokemaan pt:n työtä ja se on vain vahvistanut tietoa siitä että haluan itsekin tehdä töitä tällä alalla.

Tästä päästäänkin sitten siihen ristiriitaan...
Haluan auttaa muita pääsemään tavoitteisiinsa ja auttaa liikunnan ja ruokavalion kanssa. Niin ja itsehän olen suoraan sanottuna tuhlannut viimeiset neljä vuotta enemmän tai vähemmän ainoastaan painon pudottamisen ajatteluun!
Tietoa on, mutta en käytä sitä itseeni. Suutarin lapsella ei ole kenkiä, niinhän sitä sanotaan.
Olen miettinyt tätä aihetta todella paljon. Olen miettinyt, palkkaako kukaan sellaista personal traineria joka ei osaa itse laihduttaa. Ei kukaan luota sellaiseen valmentajaan, joka ei osaa itse noudattaa omia oppejaan. Ajatus on aika pelottava.

Vaikka en olekaan ihan vielä työelämään siirtymässä, niin mietin kuitenkin että entä jos esimerkiksi tuleva asiakkaani lukisi tämän blogin läpi. Uskoisiko hän edelleen ohjeitani? Sittenkin, kun joskus toivon mukaan olen omassa tavoitteessani ja voin keskittyä vähän erilaisiin tavoitteisiin kuin nyt, onko minun aikaisemmat syömisongelmani ongelma myös tulevassa työssä?

Toisaalta ajattelen, että oma menneisyyteni, eli tämän hetkinen nykyisyyteni voi olla myös se juttu, mikä erottaa minut monista muista saman ammatin harjoittajista. Minä ymmärrän. Ymmärrän, että aina ei ole helppoa lähteä treenaamaan tai syödä ruokavalion mukaisesti. Pystyn kohtaamaan asiakkaan ja motivoimaan häntä eri näkökulmasta kuin sellainen, jolla ei koskaan ole ollut tarvetta pudottaa painoa tai taistella motivaation kanssa.
Subilta on tullut jo muutaman viikon ajan ohjelma Fitistä fätiksi ja takaisin, jossa valmentajat ensin lihottavat itseään neljän kuukauden ajan, jotta voivat sitten laihduttaa asiakkaansa kanssa yhdessä. Tämä siksi, että he ymmärtäisivät millaista on olla lihava.
Itse olen käynyt tuon prosessin läpi, tai siis käyn sitä nyt.

Olen myös itse ollut personal trainerin ohjauksessa, olen palkannut jopa kolme eri pt:tä. Tosin kaksi ensimmäistä tapasin vain kerran ja sain kirjallisen ruoka- tai treeniohjeen. Kolmannen pt:n ohjauksessa olin pari kuukautta. Kaikkien kolmen pt:n kohdalla oli havaittavissa sama, vaikka tietenkin viimeisimmän, pitkäaikaisemman pt:n kohdalla erityisesti: he eivät ymmärtäneet minua. Toki vika oli osittain minussakin, koska en osannut ilmaista itseäni tarpeeksi selkeästi. Joka tapauksessa yritin kertoa ongelmistani syömisen kanssa ja tavoitteistani. Kuitenkin minusta tuntui, että olin vain nimi paperilla, yksi muiden joukossa.
Hyvä esimerkki tästä on se, että kun olin kolmannen pt:n ohjauksessa ja hän jäi kuukaudeksi lomalle, minä ahmin JOKA IKINEN PÄIVÄ sen kuukauden ajan. Ihan kuin en olisi ruokaa nähnytkään! Kun hän palasi lomalta, kerroin totuuden ja näkihän sen tuloksistakin. En saanut minkäänlaista ymmärrystä tai tukea. Ainoastaan sähköpostiin linkin "kuinka lopettaa tunnesyöminen". Silloin en tiennyt, pitäisikö minun itkeä vai nauraa. Silloin itkin, nyt nauran.
Ja nimiä paljastamatta voin kertoa, että kyseessä ei todellakaan ollut mikään viikonloppukoulutuksen käynyt pt, vaan Suomessa todella tunnettu ammatti-ihminen.

Tiedän, että meitä on moneen junaan ja moni haluaa nimen omaan sellaisen valmentajan joka voi samaistua omaan tilanteeseen. Toiset taas haluavat valmentajan, joka motivoi eri tavalla. En siis todellakaan tarkoita sitä, etteikö pt voisi olla hyvä vaikka ei koskaan olisikaan kamppaillut oman kehonkuvan kanssa. Oma kokemukseni on kuitenkin auttanut minua oppimaan, millainen valmentaja haluan tulevaisuudessa olla.

Nyt olen onneksi edistynyt huomattavasti oman mieleni ja kehoni kanssa. Minulla on ollut tieto oikeanlaisesta ravinnosta ja liikunnasta jo pitkään, mutta vasta nyt alan pikkuhiljaa noudattaa omia ajatuksiani ja ohjeitani pidemmällä juoksulla.
Olen tehnyt itselleni lukuisia treeni- tai ravitsemusohjeita, mutta jättänyt ne aina kesken. Onhan se vaan niin paljon helpompaakin jättää kesken, kun vastaa pelkästään itselleen tekemisistään.
Oma matkani on vielä kesken, mutta onneksi minulla on aikaa. Aion käyttää tämän ajan hyödyksi, koska koskaan ei voi olla oppinut liikaa.

fitness


Tämä postaus oli aika paljon tajunnanvirtaa, toivottavasti ajatukseni kuitenkin tuli ilmi :)

Kuulisin todella mielelläni teiltä mielipiteitä, millainen on mielestänne hyvä personal trainer? Voisitteko kuvitella palkkaavanne syömishäiriön läpikäyneen valmentajan?
Kommenttiboksi on auki :)13 kommenttia:

 1. Ihan varmasti sinut palkataan. Voithan kertoa taustaasi sen verran kun koet sen tarpeelliseksi. Joku jolla on syömishäiriö voi olla todella tyytyväinen kun kerrot jotain itsesi voittamisesta ja hyvästä olostasi.
  Minulla ei ole koskaan ollut personal traineria. Muutaman kerran olen ollut saleilla joissa on saanut opastusta salin hintaan kuuluen.
  En aio näillä näkymin koskaan palkatakaan. Haluan käyttää tätä omaa kuntosalia ja niitä monia mahdollisuuksia joita Youtube tarjoaa. Juuri tosiaan löysin sieltä tuolijumppatunteja niitä kertoja varten kun polveni on kipeä.
  Toivon voivani laihtua niin paljon että pääsen helposti tekemään ulkolenkkejä painoharjoittelujen ja muun sisäkuntoilun lisäksi.
  No, toivottavasti saat mielipiteitä sellaisilta jotka aikovat tai ovat palkanneet PT:n itselleen.
  Kivaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Kiitos kommentista Taffi! :)
   Minäkin uskon, että taustani voi monissa tilanteissa olla jopa etu, mutta ymmärrän myös, miksi se voisi olla haitta.
   Kunnioitan ajatustasi siitä, että et halua palkata pt:tä. Ymmärrän, että kaikki eivät halua henkilökohtaista ohjausta, vaikka ammatillisessa mielessä ajattelen että siitä olisi hyötyä monille.
   Tuossa on sinulla hieno tavoite ja sinullahan on mennyt viime aikoina todella hyvin, joten tavoite lähestyy koko ajan. :)
   Ihanaa viikonloppua sinulle! :)

   Poista
  2. Taffi3 olen seuraillut raporttejasi TouhuTammikuun tienoilta. Sinulla menee oikein mallikkaasti. Hienoa ja onneksi olkoon:) Isot taputukset sinulle! Tsemppiä:) Lähdehän mukaan HaBaHelmikuuhunkin ja kerro ideoita jos niitä tulee kuukausi haasteisiimme.

   Poista
 2. Heippa Vanessa:)
  Voisin hyvin kuvitella palkkaavani PT:n jolla on syömishäiriö tausta, jokaisella meillä on menneisyytemme eikä sen pitäisi vaikuttaa mielestäni tähän hetkeen:) Ja voithan kertoa asiakkaille taustasi juuri sen verran kuin haluat.
  Itsellä on PT:n palkkaaminen ja varsinkin PT:n vetämät tsemppaavat kuntosalitreenit pyörinyt monta kertaa mielessä, aina kuitenkin kaatunut raha kysymykseen. Mutta ehkäpä jonain päivänä:)
  Haluaisin että PT:n ohjaus olisi juurikin yksilöllistä ja hän olisi sillä hetkellä juuria minua varten. Itse ehkä kartottaisin PT:nä millaista treeniä kukakin asiakas haluaa, ihan vain haastattelemalla tai kirjallisella lapullakin jos se on jollekin asiakkaalle helpompi kertoa paperilla. Toinen haluaa hellempää kohtelua ja toinen tiukempaa.
  Käännä nuo sinunkin PT kokemuksesi voitoksia, mieti millaista vastausta/kohtelua olisit itse halunnut silloin kun sinulla oli ongelmia ja olisit kaivannut tukea:)
  Joillekin se oma PT löytyy ensimmäisellä kerralla toisen täytyy taas kokeilla useampaa ennnenkuin se "oikea löytyy" :D Kaikkien kanssa ei vain voi natsata, niin valitettavaa kuin se onkin.
  Tarkoitukseni ei ole sinua millään tavalla neuvoa vain heitellä asioita ilmaan, josko niistä syntyisi sinulle sopivat jutut. Olet vielä nuori, kyllä sinä löydät oman tiesi tuossa painonpudotuksessa ja onnistut pääsemään tavoitteeseesi. Kultaisen keskitien löytäminen vie joskus aikaa. Itselläkin matka vielä kesken ja monta kertaa on tullut kaaduttua (mokattua painonpudotuksessa) ja taas noustu jatkamaan, kaaduttu ja noustu. Et kuitenkaan ole ylipainoinen, kertomasi painon perusteella. Mutta toisaalta ymmärrän että jokaisella on se tietty tavoitepaino johon haluaa pyrkiä. Luulen (en siis tiedä) että jokaisella meillä on se tietty paino johon kroppa haluaa/päätyy ja aina se ei ole välttämättä se jota mieli haluaa. Helppo toista neuvoa, mutta mitäpä jos koittaisit olla tuijottamatta vaakaa ja tavoittelisit hyvää oloa ja kroppaa joka näyttää peilistä kivalta. Tää on tosiaan helpompi neuvoa toisella ja silti itse tuijottaa juurikin sitä vaakaa:D
  Tulipa innostuttua aiheesta oikein olan takaa. Toivottavasti ymmärrät tekstistäni edes jotain ja pointin mitä ajan takaa, kirjoittaminen ja ajatusten tuominen "paperille" ei ole vahvin lajini:) Ja kun kommenttia kirjoittaa ei näe koko tekstiä vain osan. Ja muistathan tarkoituksena ei ole missään nimessä neuvoa sinua tai esittää että olisin asioista oikeassa koska en välttämättä ole. Haluan vain heitellä ideoita, josko niistä olisi jotakin apua sinulle. Halauksin, Laura

  VastaaPoista
 3. Tekstisi perusteella kuulostat sellaiselta PT:ltä jonka minä voisin palkata. Haluat kouluttautua monipuolisesti, haluat antaa yksilöllistä palvelua, minä ajattelen että syömishäiriö taustastasi/kokemuksistasi olisi vain hyötyä alalla. Eikä kukaan ole seppä syntyessään:) Luota itseesi ja tietoihisi, sinusta tulee hyvä alallasi aivan varmasti. Työkokemus (opiskelun aikana ja työelämässä) tuo itsevarmuutta, taitoa toimia erilaisten ihmisten ja taito muuntua asiakkaisen tarpeiden mukaan. Itsellä ainakin hoitoalalla käynyt niin ja joka päivä edelleen opin lisää:) Ja tuoreet hoitajat tuo meille taas uutta tietoa ja varmasti niin on monella alalla.
  Aika moni meistä tietää kuinka kuuluisi syödä ja liikkua, mutta käytännön toteutus on todella haastavaa. Kyllä sinusta tulee hyvä PT ja löydät oman kultaisen keskitiesi painonpudotuksessa. Niinkuin itsekin totesit, sinulla on aikaa:) Meillä jokaisella on.
  Itse välillä mietin että tuoko laihtuminen minulle onnea ja olenko koskaan tyytyväinen itseeni. Ehkäpä jonain päivänä tiedän vastauksen tuohon asiaan<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura!
   Et tiedäkkään miten paljon kommenttisi merkkasi! <3
   Minustakin pt:n ohjauksen pitää olla yksilöllistä, asiakkaan tarpeet huomioon ottavaa. En tiedä vaadinko sitten liikaa, kun haluan vähän sitä henkistäkin ohjausta siihen mukaan :D
   Olet ihan oikeassa kaikessa mitä kirjoitit, tosi hyviä juttuja :)

   Niinpä, olenhan minä vielä nuori ja uskon nykyään (enemmän) itsekin, että pääsen joskus tavoitteeseeni. Olet varmasti ihan oikeassa myös siinä, että sitten työelämässä sitä oppii asiakkailta ja työtilanteista hyvin paljon.

   Niin ja tuo on vaikea kysymys, että onko sitä koskaan itseensä tyytyväinen, vaikka sinne tavoitepainoonsa pääsisikin. Mutta se varmasti selviää vielä ;)

   Kiitos todella paljon kommentistasi! Se oli ihana lukea<3
   Mukavaa alkavaa viikkoa! :)

   Poista
  2. Et mielestäni vaadi liikaa, itsekin toivoisin pt:ltä myös henkistä valmennusta. Koska se mieli ei tule aina mukana:) Ollaanko me kumpikin sitten liian vaativia? :)

   Poista
  3. Niin en tiedä. Mutta jos ollaan, niin sallittakoon se meille!:D

   Poista
 4. Hei, löysin blogisi tämän vuoden Älä laihduta -päivän postauksen kautta. Koska blogisi vaikutti sen verran kiinnostavalta, niin jäin selaamaan vanhempiakin postauksia. Kirjoitat tärkeistä asioista ja ihailtavan avioimesti (erityisesti syömishäiriö-postaukset koskettavat ihan henkilökohtaisestikin).

  Piti kommentoida tämän tekstin alle, koska mielestäni on hienoa, että haluat auttaa muita ja näkisin oman kokemuksesi syömishäiriön kanssa eriyisesti vahvuutena. Monilla asiakkaillakin on varmasti ollut vaikeuksia syömisten kanssa (vaikka niistä ei ehkä aina kovin avoimesti uskalleta puhua). Siksi olisikin hienoa, että olisi valmentaja tai tuu ammattilainen, joska ymmärtäisi tilannetta, erityisesti sitä, että syömis- ja treenitavoitteissa pysyminen ei ole aina niin helppoa. Syyllistäminen ei ainakaan yleensä auta tällaisissa tilanteissa, vaan juuri silloin kaivattaisiin ymmärtävää tukea ja asiantuntevaa ohjausta parempaan suuntaan. Tässä olisi varmasi yksi suurista vahvuuksistasi :)

  Toivon intoa ja onnea PT-uralle, jos sellaisesta haavailet ja muutenkin kaikkea hyvää elämääsi ja intoa myös blogikirjoitteluun! Täällä yksi uusi lukija :)

  P.S. Onko blogillasi muuten facebook-sivua? En ainakaan huomannut missään sellaista linkkiä, mutta jos sivu löytyy tai jos joskus päätät perustaa sellaisen, niin itse ainakin seuraisin mielelläni myös sitä kautta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anne!
   Tämä kommentti sai kyllä niin leveän hymyn kasvoille, että ei voi kyllä muuta sanoa kuin iso KIITOS!<3
   Ihana kuulla, että tykkäsit postauksistani. Pyrin kyllä olemaan avoin ja rehellinen ja itsellenikin tekee todella hyvää tämä blogin kirjoittaminen. Toivon, että jollekin on myös apua tämän blogin lukemisesta :)

   Tämä personal trainerina tulevaisuudessa toimiminen on kyllä ollut mielessäni jo pitkään. Teen kyllä kaikkeni, että käännän oman taustani vahvuudekseni sitten kun sen aika on. Niin kuin tuossa tekstissä taisin mainitakin, niin itselläni on kokemusta personal trainereista, jotka eivät ole minun mielestäni täysin ymmärtäneet sen henkisen tuen tärkeyttä. Kommenttisi kyllä tiivistää niin hyvin sen, mitä itsekin toivon ja ajattelen! :)

   Valtavan iso kiitos sinulle kommentista ja ihanista sanoistasi! Ihan mahtavaa, että jäät seurailemaan blogiani :)

   Blogillani ei ole vielä Facebook - sivua. Sen tekemistä olen kyllä harkinnut, mutta en ihan vielä ole "uskaltautunut" sitä tekemään. Hyvä että kerroit, että toivoisit Facebook - sivua. Tämä saa minut kyllä harkitsemaan sen perustamista uudestaan. Ilmoitan kyllä heti täällä sitten jos/kun tuon Facebook - sivun teen :)
   Kaikkea hyvää sinulle ja mukavaa kevättä! :)

   Poista
  2. Kiitos ihanasta vastauksesta! <3 Kiva jos kommentti piristi ja mukava kuulla myös, jos se sai harkitsemaan facebook-sivun perustamista. Olisi tosiaan mukava seurata myös sitä kautta :)

   Kiitokset vielä hienosta blogista ja tärkeistä teksteistä! Jään ehdottomasti seuraamaan :)

   Poista
  3. Ehdottomasti harkitsen nyt tuota Facebook-sivua! Kiitos sinulle vielä!<3 :)

   Poista

Kiva jos jätät kommenttia, vastaan mahdollisimman pian! :)